Hallituspartnerit ry (Tampere)
Yhtiöiden vastuullisuudesta on puhuttu viime aikoina runsaasti, erityisesti raportoinnin ja velvollisuuksien näkökulmasta. Mutta mitä vastuullisuus hallituksen työpöydällä oikein tarkoittaa ja miten se auttaa yhtiötä luomaan lisäarvoa sekä menestymään myös tulevaisuudessa?
Vastuullisuudesta puhutaan usein ESG:n – ympäristö-, sosiaalinen ja hallinnollinen vastuu – kautta. Perinteinen ympäristövastuu on näistä monelle tutuin ja asiana sellainen, että siitä hallituksissa jo keskustellaan. Lisäksi materiaalivirtojen tehostaminen, hukkamateriaalin hyödyntäminen ja kierrätettävien materiaalien sekä päästöjen kompensoiminen ovat monissa yhtiöissä arkipäivää. Sen sijaan vastuullisuuden muut osa-alueet eli sosiaalinen vastuu sekä hallinnollinen vastuu ovat varmasti monille vieraampia. Hallinnollinen vastuu liittyy monilla vastuullisuusraportointiin sekä hyvään hallintoon eli yhtiön corporate governanceen. Mutta mitä sosiaalinen vastuullisuus oikein tarkoittaa?
Sosiaalinen vastuullisuus – käytännön näkökulmia
Sosiaalinen vastuullisuus eli englanniksi Corporate Social Responsibility (CSR) kuvaa miten yhtiö vaikuttaa yhteiskuntaan, muihin toimijoihin sekä esimerkiksi paikalliseen yhteisöön. Sosiaalinen vastuullisuus tarkoittaa sitä, että yhtiö toimii vastuullisesti esimerkiksi alihankkijoita, toimittajia ja työntekijöitään kohtaan. Onko esimerkiksi sinun hallituksessasi, mietitty ja viestitty kumppaneille, että vaikka sopimuksissa olisikin 90 päivän maksuehto, niin voitte tarvittaessa joustaa siitä, mikäli kumppanilla on tähän tarve. Tai milloin on mietitty henkilöstön itsensä kehittämisen määrää vai seurataanko teilläkin enemmän yksilön tai tiimin laskutusastetta? Nämä asiat vastuullisuuden näkökulmasta tuovat arkeen konkretiaa ja pieniä tekoja, joilla voi olla suuri vaikutus. Tavallaan sosiaalista vastuullisuutta voidaan ajatella olleen jo aikoinaan patruuna-aikaan, jolloin tehtaat järjestivät ympärilleen lasten päivähoidot, työntekijöiden harrastusmahdollisuudet sekä paransivat infrastruktuuria.
Tutkimuksen näkökulma – hallituksen rooli vastuullisuudessa
Väitöskirjassani tutkin miten yksilöiden motivaatiotekijät sekä hallitustiimin diversiteetti vaikuttavat yhtiön sosiaaliseen vastuullisuuteen. Koska hallitus päättää yhtiön strategian kannalta merkityksellisistä asioista, niin tutkin miten nämä asiat vaikuttavat hallituksen sosiaaliseen vastuullisuuteen. Lähtökohtana on hyvä muistaa, että mikäli hallitus ei käsittele vastuullisuusasioita, niin yhtiön vastuullisuuden kehittyminen eteenpäin on hankalaa.
Vastuullisuuden merkitys tulevaisuudessa
Hallituksen tehtävänä on varmistaa, että yhtiö on valmis tulevaisuuteen. Tutkimusten mukaan sosiaalisen vastuullisuuden merkitys yhtiön taloudelliseen menestymiseen on vielä epäselvää, mutta toisaalta sidosryhmien sekä asiakkaiden vaatimukset vastuullisuuteen lisääntyvät. Tällöin on hyvä hallituksessa miettiä mitä vastuullisuus erityisesti meidän yhtiön näkökulmasta tarkoittaa ja miten vastuullisuuden kautta voidaan luoda mahdollisuuksia ja estää tiettyjen riskien realisoituminen. Ja vaikka vastuullisuuden kautta ei olisikaan heti löydettävissä upside-asioita, niin mahdollisia riskejä ja kustannuksia me kaikki osaamme varmasti nähdä, mikäli toimimme tietyissä asioissa vastuuttomasti.
Ja on toki hyvä muistaa myös hallituksessa, että vastuullisuus näkyy parhaiten tekojen kautta eli myös toimitaan niin kuin puhutaan.
Kirjoittaja on Future Board ry:n hallituksen puheenjohtaja, toimii Hallituspartnerit ry:n hallituksessa vastuualueenaan hallitustyön tutkimus ja kehittäminen sekä bioteknologiayritys Genevia Technologies Oy:n talousjohtaja ja osakas. Lisäksi Klaus opettaa alppihiihtoa sekä viimeistelee väitöskirjaa hallitustyöstä aiheena Hallituksen jäsenten motivaatio ja hallituksen rooli yhtiön sosiaalisessa vastuullisuudessa. Väitös on vuoden 2024 aikana.