Julkaisemme tosielämän tarinoita hallitystyön haasteista ja onnistumisista.
Uutisia | 16.9.2019

Vastuussa vastuudellisuudesta?

Tänä keväänä Turun hallituspartnerien vuotuisen kevätseminaarin teemana oli vastuullisuus. Tapahtuman osallistujamäärä löi laudalta kaikki aikaisemmat seminaarimme. Yhä useamman hallituksen kokouksen agendalla on kohta, jossa sivutaan toiminnan ympäristövaikutuksia, henkilöstön hyvinvointia tai alihankintaketjun eettisyyttä – ellei muuten, niin ainakin maineenhallinnan näkökulmasta. Vaikka keskustelu yritysvastuusta ei uutta olekaan, selvästi teema on noussut tietoisuuden rajamailta yrityksen strategisen ajattelun ytimeen.

Lue lisää

Blogi | 15.8.2019

Hallitusammattilaisia pk-yrityksen hallitukseen – mitä järkeä?

”Eero onnistui kuitenkin ylipuhumaan minut osallistumaan HHJ-kurssille ja tuon kurssin aikana minullekin valkeni, että kyllä me muuten itse asiassa tarvitsemmekin hallituksen. Oli jopa vähän sellainen olo kurssin päätteeksi, että miksi edes olemme jääneet miettimään tätä asiaa ja miksemme ole käyttäneet hallitusammattilaisten apua jo aiemmin.”

Lue lisää

Blogi | 16.6.2019

Pienten yritysten hallitustyöskentely

Suomalaisista yrityksistä n. 98 % on pk-yrityksiä ja näistä suurin osa on pieniä. Merkittävä osa pienistä yrityksistä ei halua tai kykene kasvattamaan liikevaihtoaan. Omistajat voivat olla tyytyväisiä tilanteeseen tai yritykseltä puuttuvat henkilö- tai taloudelliset resurssit liikevaihdon ja kannattavuuden kasvattamiseen. Kun tyydytään nykytilanteeseen tai keskitytään vain nykyisen toiminnan tehostamiseen ja kannattavuuden kasvattamiseen, on riskinä, että yritys päätyy kutistuvan liiketoiminnan ja laskevien tulosten kierteeseen ja kilpailijat kasvattavat markkinaosuuttaan. Pitkällä aikavälillä käyttökate- ja liikevoittoprosenttia tärkeämpää on niiden määrä euroissa.

Lue lisää

Kokemuksia | 27.5.2019

Kannattaa uskaltaa! Gronlund Palvelut vahvisti hallitustaan ja muutti yrittäjyyden liiketoiminnaksi.

Päivästä toiseen jatkunut selviytyminen vaihtui asioiden ratkaisemiseen ja kehittämiseen. Kehittämällä ja kehittymällä yrittäjyydestä tuli liiketoimintaa.

Lue lisää

Uutisia | 15.5.2019

PK -YRITYKSIIN LISÄÄ HALLITUKSEN JÄSENIÄ; KOKEMUKSISTA KERTOMINEN, KOULUTUS JA YRITYSKOHTAINEN KONSULTOINTI

Yrittäjä on usein yksin suurten ratkaisujen kanssa ja häneltä puuttuu keskustelukumppani liiketoiminnan kehittämisessä. Harva on lisäksi niin monitaitoinen, ettei tarvitse tähän ulkopuolista apua. Miksi ei mietitä ulkopuolista hallituksen jäsentä/ jäseniä?

Lue lisää

Blogi | 26.4.2019

Hallituksen monimuotoisuus on yhä tärkeämpi voimavara yrityksille

Oli kevät 2017 ja käynnissä Itä-Suomen Hallituspartnereiden vuosikokous, kun kollektiivinen oivallus kulki lentoon lehähtävän kalakukon lailla kokousväen kohoavan hiusrajan yli: meillä on aika miesvaltainen porukka läsnä kokouksessa. Ja kun samaan aikaan käytössämme oli jäsenkuntaamme läpivalaiseva jäsenkysely, joka todisti havainnon kuvaavan jäsenistöämme laajemminkin, meillä välähti lamppu. ”Asialle on tehtävä jotain.”

Lue lisää

Uutisia | 12.3.2019

Kuuluuko asiakkaan ääni hallituksessa?

Kun väitän, että asiakaslähtöisyyden toteutuminen yrityksen eri tasoilla on keskeisimpiä yrityksen menestykseen ja kasvunäkymiin vaikuttavia tekijöitä, olen tuskin väärässä.  Kysymykseni kuuluukin, näkyykö tämä yrityksen hallitustyöskentelyssä riittävästi? Mitä jos seuraava hallituksen kokous alkaisikin kysymyksellä: ”Miten olemme ottaneet asiakkaan huomioon viime aikoina?”

Lue lisää

Blogi | 10.2.2019

Julkiset hankinnat ja hankintalaki – yrittäjän uhka vai mahdollisuus?

Julkiset hankinnat ja hankintalaki – yrittäjän uhka vai mahdollisuus? Hankintalaki tuli alun perin voimaan v. 1992.  Tuolloin laissa oli 18 pykälää, parin kokonaisuudistuksen jälkeen tätä nykyä 174.  Niin hankintayksiköt kuin yrittäjätkin ovat matkan varrella ehtineet kokea ahdistusta kasvavan pykälämäärän viidakossa. Lain antamat mahdollisuudet ovat voineet ajatuksissa ja toimissa kääntyä pikemminkin uhan puolelle. Lain alkuperäiset tavoitteet […]

Lue lisää

Blogi | 10.1.2019

Hallitushaku auki

Miksi pk-yrityksien hallituksissa ei laajemmin ole ulkopuolisia jäseniä, onko kyseessä mahdollisesti kohtaanto-ongelma? Vai ottavatko ulkopuoliset ihmiset kenties vallan? Hallitushaku auki? Innostunut, oivaltava ja yrittäjyyttä ymmärtävä hallitusosaaja – etsimään kanssamme uusia mahdollisuuksia, kyseenalaistamaan ja sparraamaan tulevaisuuden suunnitelmiamme sekä auttamaan meitä pitämään kurssi. Miltä kuulostaa? Herääkö kiinnostus rekrytointiin, jonka tavoitteena on yrityksen kilpailukyvyn parantaminen ja menestyksen varmistaminen?

Lue lisää

Blogi | 11.12.2018

Voiko PK-yrityksiä aktivoida hallitustyöskentelyyn?

Hallitusjäsenten hakuja on ollut suhteellisen vähän. Voidaankin kysyä, tavoittavatko palvelut niitä yrityksiä, joissa panos-hyöty-suhde liittyen ulkopuolisen sparraajan käyttöön olisi kaikkein suurin?

Lue lisää

Kokemuksia | 27.11.2018

Tavoitteena yrityksen menestys – riittääkö yrittäjän oma näkemys?

Artekno Oy päätti vahvistaa hallitustaan ulkopuolisilla jäsenillä. Arteknon sisaryritys Saarioinen Oy teki samanlaisen päätöksen jo aikaisemmin, mutta se oli vaikeampi: yhteistyökumppaneiden esittämää ideaa ulkopuolisten hallitusjäsenten rekrytoinnista vastustettiin ja sen hyödyt kyseenalaistettiin. Nyt yrityksissä ollaan kiitollisia niille, jotka esittivät rohkeasti idean hallituksen uudesta kokoonpanosta.

Lue lisää

Blogi | 20.11.2018

Kokemuksiani hallitustyöskentelystä

” …suuri yllätys oli, kuinka huonosti olimme olleet hallituksessa selvillä yhtiön monista ongelmista, jotka liittyivät päivittäiseen tekemiseen ja vuosien saatossa syntyneisiin outoihin asenteisiin. Toisenlaisella raportoinnilla ja paremmalla keskusteluyhteydellä toimitusjohtajiin hallitus olisi ollut paremmin selvillä osasta yhtiön todellisia ongelmia.”

Lue lisää

Blogi | 25.9.2018

Kasvukynnyksen halvaannuttama

Olen seurannut mielenkiintoista pk-yritystä useamman vuoden. Omistajan reilun 20 vuoden ponnistelun ja kekseliäisyyden tuloksena yrityksen perusta on vahva. Tuoteperheen IPR asiat ovat kunnossa ja tuotantoprosessi on viritetty tehokkaaksi.

Lue lisää

Blogi | 24.9.2018

Kokemuksia työstä pk-yritysten hallituksissa

Tämänkin palstan blogeissa on useaan otteeseen todettu, että yrityksen menestyksen yhtenä mahdollistajana ja ajurina voi olla ammattimaisesti toimiva ja monipuolista kokemusta omaava hallitus. Tähän ei liene kellään vastaansanomista?

Lue lisää

Blogi | 7.9.2018

Vielä kerran digitalisaatiosta

Sana digitalisaatio on tulvinut verkko- ja tärykalvoillemme jo useamman vuoden ajan siinä määrin, että pelkkä sanan kuuleminen aiheuttaa monessa meistä ähkynsekaista epätoivoa. Tämä digitalisaatio-myllytyksen tsunami on aiheuttanut monessa yritysjohtajassa, myös meissä hallituksen jäsenissä, jo tiettyä turhautumista: no mikä siinä on nyt sitten niin ihmeellistä, eikö kaikki ole jo ihan riittävän digitaalista?

Lue lisää

Blogi | 20.8.2018

Yritysjohtaja, pystyisitkö määrittelemään markkinanne uusiksi?

Kun yritys noudattaa jatkuvan pelin strategiaa, se johtaa tulevaisuutta, nykyisyyttä – mutta myös menneisyyttä. Miten se tehdään?

Lue lisää

Jukka Kallioinen
Blogi | 10.5.2018

Hallitustyöskentelystä ja sen kehittymisestä saksalaisissa pk-yrityksissä

Suomessa tulee osakeyhtiölain mukaan yrityksellä olla hallitus, jolle kuuluu yrityksen johtaminen ja ylin päätösvalta sekä yhtiön edustaminen. Tämä koskee niin PK-yrityksiä kuin suuria pörssiyhtiöitäkin. Käytännössä hallitus kuitenkin aina delegoi operatiivisen johtamisen yrityksen toimitusjohtajalle.

Lue lisää

Minä Ja Arska
Blogi | 5.4.2018

”Minä ja Arska” – hallitustyön viisi porrasta

Minulla on ollut ilo tehdä töitä lukuisten kasvuhaluisten pk-yritysten kanssa. Ihailen suunnattomasti sitä tarmoa, näkemyksellisyyttä ja päättäväisyyttä, jota yrityksen luotsaaminen vaatii. Unohtamatta hikeä ja kyyneliä – niihin, jos mihin, on useimpien yritysten muurauslaasti sekoitettu. Se kuitenkin jaksaa ihmetyttää, miten vähäistä on yhä edelleen systemaattisen hallitustyön käyttö kasvun tukena.

Lue lisää

Blogi | 7.3.2018

Kokemuksia työstä pk-yritysten hallituksissa

Yrityksen menestyksen yhtenä mahdollistajana ja ajurina voi olla ammattimaisesti toimiva ja monipuolista kokemusta omaava hallitus. Tähän ei liene kellään vastaansanomista?

Lue lisää

Blogi | 7.2.2018

Mitä yrityksen hallituksen ja johdon on tiedettävä kyberturvallisuudesta?

Me elämme muuttuvassa maailmassa, jossa digitalisaation vaikutukset koskevat laajasti sekä yksilöitä, organisaatioita, yrityksiä että yhteiskuntaa yhteisesti. Yritysten toiminta perustuu yhä laajemmin interaktiivisten älylaitteiden, tietoverkkojen ja digitaalisten palveluiden käyttöön. Arvonlisäyksestä yhä suurempi osa tuleekin digitalisaatiosta.

Lue lisää

Uutisia | 9.1.2018

Yrityskulttuuri – osa strategiaa vai strategian syöppö?

Mitä tapahtuu, jos strategia solahtaa yrityskulttuurin vatsaan? Imeytyykö strategian ajatukset verisuoniston kautta ajatuksiimme vai poistuvatko ne saman tien muita reittejä pitkin elimistöstämme?

Lue lisää

Blogi | 8.12.2017

Hallituksen tehtävistä tiivistetysti

Osakeyhtiön kasvu ja menestys perustuvat lähes aina oikeisiin strategiavalintoihin. Oikeista strategiavalinnoista vastaa yhtiön hallitus ja strategian luominen on kiistatta yksi hallituksen keskeisimmistä tehtävistä.

Lue lisää

Blogi | 10.11.2017

Sosiaalista mediaa ei tarvitse ujostella

Minä uskon sellaiseen hallitustyöhön, johon hallituksen jäsen antaa osaamisensa lisäksi sydämensä, laittaa kädet saveen ja itsensä likoon. Sosiaalinen media on yksi tapa tuoda yrityksen osaamista ja liiketoimintaa inhimillisesti ja näkyvin kasvoin esiin.

Lue lisää

Blogi | 16.10.2017

Omistajastrategia vauhdittaa yrityksen kasvua ja menestystä

Hyvin käsiteltynä ja viestittynä omistajastrategia on merkittävä menestystekijä yritykselle.

Lue lisää

Blogi | 18.9.2017

Eksploitaatio, eksploraatio ja hallitustyöskentely

Niin monikansallisen suuryrityksen, keskikokoisen perheyrityksen kuin pienen start-upinkin menestys nojaa lopulta kahteen, teoriassa yksinkertaiseen asiaan.

Lue lisää

Blogi | 6.9.2017

Tutkimusmatkalla tulevaisuuden hallitusosaamiseen

“Työn maailma on tuntemattoman äärellä: Automatisaatio, robotisaatio, keinoäly ja digitaaliset alustat muokkaavat kaikkia aloja teollisuudesta hoivatyöhön.” Sitra, Megatrendit 2017

Lue lisää

Blogi | 25.7.2017

Hallitustyö on vuorovaikuttamista

Hallitustyötä käsittelevässä kirjallisuudessa ja keskusteluissa nousee entistä
useammin esille hallitusjäsenten keskinäinen vuorovaikutus. Se, miten jäsenten väliset kohtaamiset toteutuvat, miten näitä kohtaamisia johdetaan ja mikä on hallituksen sisäinen harmonia.

Lue lisää

Blogi | 13.6.2017

Yritys kasvaa isoksi?

Suomen yrityskanta – noin 280.000 yritystä – on rakenteeltaan vino ja kilpailijamaista poikkeava. Kauppalehden pääkirjoituksessa 2.6.2017 suomalaista yritysrakennetta verrataan kreikkalaiseen.

Lue lisää

Blogi | 18.5.2017

Rahoittaja arvostaa hyvää hallitustyöskentelyä

Kenen on vika, jos yrityksen on vaikea saada hoidettua rahoitustarpeensa?

Yksiselitteistä vastausta ei ole olemassakaan. Monesti asiasta kuitenkin syytellään markkinoita, valtiovaltaa, toimivaa johtoa, kirjanpitäjää ja pankkia myös. Kaikilla on toki roolinsa.

Lue lisää

Blogi | 26.4.2017

Myös yrityksen hallitusta on uudistettava!

Yhtä tärkeää kuin osaava ja ammattimainen hallitustyöskentely on, että yrityksen hallitus uudistuu yrityksen kehittymisen, muuttuneiden tarpeiden ja kasvun mukana.

Lue lisää

Blogi | 23.3.2017

Kuntayhtiöiden hallintoon lisää ammattitaitoa

Juuri julkistetun Kauppakamarien PK-hallitusbarometrin mukaan Pk-yritysten tulevaisuuden suunnitelmien toteuttamista saattaa vaikeuttaa niiden hallitusten osaamisen rajallisuus ja hallitusjäsenten vähäinen vaihtuvuus.

Lue lisää

Blogi | 13.2.2017

Perheyritys ja hallitus

Henokiens Association on yhdistys, jossa jäseninä on 46 perheyritystä Euroopasta ja Japanista. Pääsyvaatimuksena yhdistykseen on että perheyrityksellä on ikää yli 200 vuotta. Tilastollisesti vain kolme sadasta perheyrityksestä yltää neljännelle sukupolvelle.

Lue lisää

Blogi | 18.1.2017

Ajatuksia pk-yrityksen hallitustyön kehittämisestä

Maassamme haetaan juuri nyt vimmatusti keinoja työllisyysasteen nostamiseksi, jonka yleisesti tunnustetaan olevan ainoa kestävä keino ylläpitää nykyistä hyvinvointiyhteiskuntaa. Pk-yrityksille, sekä jo pidempään toimineille että start up-yrityksille, on ladattu kovat odotukset uusien työpaikkojen synnyttäjinä.

Lue lisää