Hallitukset Töihin! -hankkeella yrityksen kasvulle uusi vaihde silmään 

Petra Piironen, hallituksen jäsen
Hallituspartnerit Pohjanmaa ry

Hallitukset Töihin! -hankkeen myötä v.2019 Jii & Jii Oy:n omistajayrittäjät päättivät lopulta hakea ulkopuolisesta, riippumattomasta hallituksen jäsenestä selkänojaa hallitustyöhön, mikä on osoittautunut todella hyväksi päätökseksi.

Jii & Jii Oy on ajoneuvojen vauriokorjaukseen erikoistunut alavutelaislähtöinen yritys, mikä on perinteisesti aloittanut yritystoiminnan pienestä autotallista kasvaen pikkuhiljaa toimitilainvestoinnein ja yritysostoin merkittäväksi yksityiseksi pohjalaiseksi autokorjaamoksi. Jii & Jii Oy tarjoaa vauriokorjausta henkilö- ja pakettiautoille. Toinen päätoimiala on autolasien korjaukset ja vaihdot.

Yrityksen alkutaipaleella, vuonna 1996 elettiin lama-aikaa. Hallitustyöskentelyn pohtiminen ei ollut etusijalla yrittäjäkaksikon, Jari Rintamäen ja Jani Takalan mielissä, Rintamäki kertoo. -Tutustuimme toisiimme ammattikoulussa ja kesätöiden päättymisen jälkeen perustimme kotitilan autotalliin automaalaamon, jossa myös isäni teki omaa yritystyötään. Tavoitteena oli, ettei työttömäksi vaan jäädä, Rintamäki muistelee.

Vuonna 1997 muutimme Alavuden asemalle vuokrahalliin. Sitä remontoitiin vuonna 2004 ja silloin hankimme myös tehdasvalmisteisen autonmaalauskammion. Tilat jäivät pikkuhiljaa pieneksi ja vuonna 2008 tuli ajankohtaiseksi ostaa isompi halli, jossa toimittiin 10 vuotta. Tuolloin yritykseen palkattiin myös ensimmäinen työntekijä. Vuonna 2016 yritys laajentui Seinäjoelle Autoklinikka yhteistyön myötä. -Tarkoituksella lähdettiin liikkeelle varovasti ja kolmessa vuodessa siirryttiin jo isompiin toimitiloihin. Vuonna 2019 valmistui uusi moderni vauriokorjaamo Alavudelle, ja vuonna 2021 muutimme myös Seinäjoella suurempiin tiloihin. Tuolloin henkilöstömäärä oli jo kasvanut niin paljon, että oli palkattava kuhunkin toimipisteeseen oma esimies johtamaan korjaamotoimintaa, Rintamäki kertoo. Nykyisin Jii & Jii Oy työllistää yhteensä 15 henkilöä Alavudella, Seinäjoella sekä Virroilla, ja samalla se on kasvanut Etelä-Pohjanmaan suurimmaksi yksityiseksi kolarikorjaamoksi ollen yksi suurimpia ei merkkiliike -toimijoita Suomessa.

Rintamäen mukaan kasvu on ollut heille luontevaa selkeiden tavoitteiden siivittämänä. Kuitenkin iso toimitilainvestointi v.2019 Alavudelle ja sen myötä tulleine riskeineen ja kasvaneine henkilöstömäärineen tuli tarve saada toimintaa aiempaa tarkempaan järjestykseen. Liikevaihto oli kasvanut, mutta tulos oli jäänyt pienehköksi investoinnin luonnollisesti syödessä tulosta. Alkuun yrittäjät hakivat itselleen sopivan yrityskummin sparraajaksi sekä kävivät hyödyllisen Maaseutuyritysten kasvun portaat- ohjelman. – Erikokoisia yrityksiä loppupelissä yhdistävät samat haasteet, Rintamäki toteaa.

Hallituksen rooli ajankohtaistui

Hallitukset Töihin! -hankkeen myötä v.2019 yrittäjät päättivät lopulta hakea ulkopuolisesta, riippumattomasta hallituksen jäsenestä selkänojaa hallitustyöhön, mikä on osoittautunut todella hyväksi päätökseksi. Ulkopuoliseksi hallituksen jäseneksi tulleelta Mika Mettalolta toivottiin niin tekemisen haastamista kuin tarvittaessa myös sen kyseenalaistamista. Omistajille ei ollut hallitusammattilaisen osalta olennaista, onko hänellä kokemusta toimialalta, mutta prosessien tuntemista on pidetty tärkeänä. Tämä on mahdollistanut laaja-alaisen ymmärryksen työskentelyn tehostamismahdollisuuksista, palkitsemisjärjestelmien luomisessa sekä kehityskeskustelujen läpiviemisessä.  -Riippumattoman hallituksen jäsenen kokemuksesta on ollut myöskin merkittävää hyötyä mm. tehdyissä yrityskaupoissa, jolloin sopimustuntemus on tärkeässä roolissa.

-Yrittäjyydessä vaikeimpia asioita on johtaminen, johon olemme saaneet hyvää oppia Mikalta, Rintamäki kertoo. Myös selkeät roolit sekä vastuunjakaminen ovat olleet avainasemassa yrityksen kehittymisen kannalta. Yrityksen suurin kasvuvaihe on Rintamäen mukaan ohitettu ja nyt hallituksessa keskitytään toiminnan lisäkehittämiseen ja tuloksen edelleen parantamiseen.

 

Kirjoittaja on Petra Piironen
Hallituspartnerit Pohjanmaa ry:n hallituksen jäsen ja
Etelä-Pohjanmaan Kauppakamarin yhteyspäällikkö