CASE: PRO-TOT OY – YRITYKSESTÄ YHTIÖKSI  

Kari Voutila, toiminnanjohtaja
Hallituspartnerit Itä-Suomi ry

– Yrittäjän arki on välillä yksinäistä puurtamista, yrittäjä kulkee omaa harmaata polkuaan ja siihen halusin muutoksen, Karhinen muistelee. – Oli voimakas inhimillinen tarve saada ympärille ulkopuolisia keskustelukumppaneja, toisenlaista näkemystä ja myös persoonia, jotka osaavat laittaa yrittäjän ns. ruotuun – suuntamaan energia ja aika oikeisiin asioihin.

– Pro-Tot Oy:n hallitustyön käynnistämisen taustalla oli loppuvuonna 2022 kolme asiaa:  Business-tarve, inhimillinen tarve ja oma kiinnostus hallitustyötä kohtaan, kertoo Pro-Tot Oy:n toimitusjohtaja ja yrittäjä Joni Karhinen. – Se käynnisti matkan, jossa yritys alkoi muuttua yhtiöksi.

Pieksämäkeläinen Pro-Tot Oy tarjoaa teollisuuden kunnossapitopalveluja mm. elintarvike- ja lääketeolisuudelle. Kunnossapito on yhtiön keihänkärki, jota tukevat oma osavalmistus ja asennuspalvelut. Yhtiö sai alkunsa Joni Karhisen perustamasta toiminimestä vuonna 2008, osakeyhtiöksi toiminta muuttui 2011. Yritys on kasvanut koko ajan kannattavasti lähes kahdeksaan miljoonan euron liikevaihtoon ja se työllistää tänään jo yli 50 henkilöä kolmella paikkakunnalla. Yhtiön pääomistaja on Joni Karhinen ja muita omistajia ovat tulosyksiöiden vetäjät.

Joni Karhista oli hallitustyö kiinnostanut jo jonkin aikaa ja syksyllä 2022 hän osallistui Etelä-Savon kauppakamarin Hallituksen töihin Etelä-Savossa -hankkeen aamutilaisuuksiin. – Se synnytti lopullisen kipinän lähteä miettimään hallitustyön käynnistämistä, kertoo Karhinen.

Mutta taustalla oli muutakin. – Yrittäjän arki on välillä yksinäistä puurtamista, yrittäjä kulkee omaa harmaata polkuaan ja siihen halusin muutoksen, Karhinen muistelee. – Oli voimakas inhimillinen tarve saada ympärille ulkopuolisia keskustelukumppaneja, toisenlaista näkemystä ja myös persoonia, jotka osaavat laittaa yrittäjän ns. ruotuun – suuntamaan energia ja aika oikeisiin asioihin.

Kolmas tarve oli puhtaasti businesslähtöinen. Visiona on olla vuonna 2032 30 miljoonan euron yritys ja siihen tarvitaan muutakin osaamista kuin mitä talosta löytyy.

Hallitukset töihin -hankkeen kautta Hallituspartnerit Itä-Suomi teki yrityksestä hallitusanalyysin ja käynnisti valtakunnallisen hallitushaun. – Prosessi oli jopa hämmentävän suoraviivainen, toteaa Karhinen. – Analyysitapaamiseen meni aikaa kaksi tuntia, jonka jälkeen sain analyysin kommentoitavaksi. Reilun kuukauden päästä minulla oli pöydällä kuusitoista niin kovaa hakijaa, että mietin millä minä saan ne vakuutettua meistä. Mutta ihmisiä nämäkin ovat ja kaikki asiat selviävät puhumalla, jatkaa Karhinen.

Hakuprosessin tuloksena syntyi varsin kovan luokan hallitus.

Puheenjohtajaksi valikoitui pitkän linjan yritysjohtaja ja hallitusammattilainen Timo Rask ja jäseniksi omalta paikkakunnalta kolmannen polven perheyrittäjä, Lipsanen -konsernin toimitusjohtaja Antti Lipsanen ja omista verkostoista  Olvi Oyj:n tuotantojohtaja Tomi Vuorinen. – Yhdellä sanalla kuvattuna Hallituspartnerien välitysprosessista voin sanoa: Suosittelen, kertoo Karhinen.

Timo Rask on nähnyt hallitustyötä niin hallituksen kuin toimitusjohtajan roolista käsin sekä pk-yrityksissä että isoissa konserneissa. – Pro-Tot oli harvinaisen kypsä aloittamaan hallitustyön, vaikka yrityksessä ei ole sitä aiemmin tehty eikä Jonilla ollut siitä mitään kokemusta, kertoo Rask alkutaipaleesta. – Yrityksessä on tehty hyvää johtoryhmätyöskentelyä, sen raportointijärjestelmä oli pääosin jo kunnossa ja ennen kaikkea Pro-Tot Oy:ssä on erittäin vahva ja eteenpäin vievä kulttuuri. Ja omistajilla selkeä tahtotila mitä yritykseltä halutaan.

Joni Karhisen mukaan hallitustyö on tuonut johtamiseen syvyyttää ja ”saanut koko organisaation parantamaan ryhtiään” – Ei siksi etteikö meillä aiemminkin olla kuljettu rinta rottingilla, mutta nyt kun meillä on hallitus jolle raportoidaan, joka haastaa ja sparraa, niin kaikki haluavat tehdä asioita vielä pari piirua paremmin. Minä mukaan lukien, sanoo Karhinen.

Yksi iso lisäarvo hallituksella on ollut markkinanäkemyksen tuominen.  – Kaikki kolme riippumatonta jäsentä tuovat omat näkökulmansa ja se on ollut todella arvokasta. Tunnistamme paremmin milloin painaa kaasua, milloin jarrua, kertoo Karhinen.  – Koko yritys on muuttumassa enemmän yhtiöksi. Päätöksen teko on systematisoitunut ja mukana on aidosti strategista ajattelua ja riskienhallintaa.  – Iso odotus minulla hallitusta kohtaan on tulossa olevan strategian päivitys, mutta jo se, että minulla on ollut henkilökohtaisesti joukko sparraajia, kirittäjiä ja myös ”vauhdin poisottajia” on ollut iso juttu. Hallitus ei ole lisännyt työmäärääni, vaan päinvastoin. Nyt jopa olen pitänyt vapaita viikonloppuja, toteaa Karhinen.

Joni Karhisen mielestä yhtä asiaa hallitustyön aloitamisessa ei pidä unohtaa. – Siinä luopuu osittain omasta autonomiastaan. Yrittäjänä tavallaan luovut siitä, että teet aina viimeisen päätöksen. Nyt on hallitus joka päättää, ei sanele vaan käy keskustelua ja päättää suurista linjoista. Raportointiin pitää varata aikaa, mutta suurin aika alussa on syytä varata siihen, että saat tämän asian prosessoitua oman pääsi sisällä.

Joni Karhisen ja Timo Raskin pointit

Suomi siirtyy maaliskuun 1. päivä aikaan, jossa todennäköisesti saamme usein kuulla asiasta kuin asiasta kolme ponttia. Tässä Joni Karhisen ja Timo Raskin pointit hallitustyötä aloittaville yrityksille ja riippumattomille hallituksen jäsenille.

Joni Karhinen

  • Uskalla aloittaa hallitustyö.
  • Mieti tarkkaan mitä omistajana haluat yritykseltä ja kerro se hallitukselle.
  • Varaa aikaa henkiselle muutokselle, minkä hallitustyö tuo yrittäjän arkeen.

 

Timo Rask

  • Älä puske väkisin oppikirjamaista hallitustyötä yritykseen vaan etsi keskustelemalla juuri tähän yritykseen sopivin tapa tehdä hallitustyötä ja kehitä sitä askel kerrallaan.
  • Selvitä omistajien tahtotila mitä yritykseltä halutaan. Kerro myös omistajille suoraan jos odotukset eivät ole realistisia.
  • Muista pk-yrityksen resurssit tuottaa materiaaleja ja raportteja hallitukselle. Bisneksen tekeminen on tärkeämpää kuin raporttien laatiminen.

 

Kari Voutila

Kirjoittajan henkilökohtainen missio on pitää Itä-Suomen valot palamassa entistä kirkkaammin tulevaisuudessa. Tätä hän toteuttaa tekemällä hallitustyöstä, toimimalla Hallituspartnerit Itä-Suomi ry:n toiminnanjohtajana ja HHJ PJ -kouluttajana.