
Future Board ry
…ja juuri siksi se kannattaa lukea. Tänä päivänä ei ole olennaista, millä koulutuksella tai tittelillä hallitukseen tullaan. Tärkeämpää on se, millaista osaamista juuri kyseinen yritys tarvitsee. Yritykset elävät ajassa, jossa teknologia, asiakaskäyttäytyminen ja työelämä muuttuvat nopeammin kuin koskaan.

Kuinka päädyin hallitustyöhön ilman tyypillistä diplomi-insinöörin tai kauppatieteilijän taustaa – ja mitä se kertoo hallitusten tulevaisuudesta?
Olen 33-vuotias tradenomi ja elokuva-alan yrittäjä. En ole sieltä tavanomaisimmasta muotista, mitä hallituskokoonpanoissa yleensä nähdään. Ehkä juuri siksi sainkin alkuvuodesta 2025 kutsun ensimmäiseen riippumattomaan hallituspaikkaani – visuaalisten efektien yrityksen hallitukseen.
Yritysten tulee tänä päivänä selviytyä kiihtyvien muutosvoimien keskellä, ja siksi erilaiset näkökulmat ja osaaminen tulevat hallitustyössä tarpeeseen. Tässä tekstissä jaan oman tarinani – miten päädyin hallitustyöhön ja miksi uskon, että hallitusten kokoonpanot ovat nyt isossa muutoksessa.
Kaikki alkoi halusta muuttaa tilastoja
Niin hassulta kuin se kuulostaakin, kiinnostukseni hallitustyöhön syttyi tilastojen havahduttamana. Vuonna 2014 törmäsin uutiseen, jossa kuvattiin suomalaisten hallitusten kokoonpanoja: keski-ikä yli 55, valtaosa miehiä ja hyvin vähän alle 40-vuotiaita. Koska hallituksissa määritetään usein suurestikin vaikutusvaltaisten yhtiöiden suunta, tuntui hullulta, että päätöksiä tehdään kapeasta näkökulmasta. Olin turhautunut, ja päätin, että haluan olla osa muutosta. Miksen tavoittelisi pörssiyhtiön hallituspaikkaa ennen nelikymppisiä?
Yrittäjyyden kautta käytännön hallitustyöhön
Tradenomin opintojeni päätyttyä perustimme ystäväni kanssa päivätöiden oheen elokuva-alan henkilöstöpalveluyrityksen, jota aloin myöhemmin johtaa täysipäiväisesti. Rakensimme liiketoiminnan nollasta, ja selviydyimme vuonna 2020 alkaneista maailmaa ja alaa ravistelleista kriiseistä. Toimin yhtiön hallituksessa koko matkan. Pienessä, omistajavetoisessa yhtiössä hallitustyö ei ollut muodollista kampaviineri-kokoustamista, vaan se oli intensiivistä päätöksentekoa ja vaikeiden tilanteiden ratkomista nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Se oli kokeiluja ja suurta riemua onnistumisten osuessa kohdalle.
Vuonna 2024 yhdistyimme kilpailijamme kanssa, ja yhtiön kokoluokka tuplaantui kertaheitolla. Omistajien määrän lisäksi myös hallituksen koko kasvoi, ja hallitustyölle rakennettiin isomman yhtiön raameja tavoitellun kasvun tueksi. Mukaan saatiin kokenut hallitustyön konkari ja uudenlaista substanssiosaamista, mikä vei keskusteluja uudelle tasolle. (Meillä on muuten tälläkin hetkellä pohdinnassa, kuinka voisimme saada hallituksestamme vielä paremmin tehot irti monimuotoisuutta entisestään lisäämällä.) Tämä kokoonpano on opettanut, kuinka paljon jämpti hallitustyö antaa tukea yhtiön johdolle. Se on myös opettanut, että ketteryydestä ei tarvitse luopua vaan että raameilla ja pitkäkatseisuudella pyritään suuntaamaan ja ajoittamaan äkkiliikkeet oikein.
Näkyvyydellä uusia ovia auki
Vuonna 2022 suoritin HHJ-kurssin, minkä jälkeen uskalsin jakaa somessa näkyvästi unelmani: halusin päästä muidenkin yhtiöiden hallituksiin – ja vielä joskus pörssiyhtiöön ennen nelikymppisiä. Postaus poiki paljon keskustelua tuttujeni ja verkostoni keskuudessa. Sattumaa tai ei, pian tämän jälkeen sain vinkin, että Filmiauraan, elokuva-alan keskeiseen yhdistykseen, haettiin uusia hallituksen jäseniä. Hain mukaan ja pääsin.
Vuotta myöhemmin minut valittiin varapuheenjohtajaksi ja vuonna 2024 puheenjohtajaksi. Vaikka kyseessä on yhdistys, vastuu ja vaikutusmahdollisuudet ovat todellisia, ja sen hallitustyö peilaa monella tavalla yritysmaailmaa. Yhdistysten hallitukset ovat todellakin hyviä paikkoja kartuttaa hallitustyöskentelyn taitoja sen lisäksi, että toiminnassa mukana oleminen voi muutoinkin olla äärimmäisen merkityksellistä.
Hallitusten matchmaking
Tänä päivänä ei ole olennaista, millä koulutuksella tai tittelillä hallitukseen tullaan. Tärkeämpää on se, millaista osaamista juuri kyseinen yritys tarvitsee. Yritykset elävät ajassa, jossa teknologia, asiakaskäyttäytyminen ja työelämä muuttuvat nopeammin kuin koskaan.
Tulevaisuuden hallitukset eivät ole joukko taustaltaan ja kokemukseltaan samankaltaisia henkilöitä. Ne ovat tiimejä, jotka rakennetaan ammattitaidolla: tunnistetaan, mitä osaamista tarvitaan, ja etsitään ne ihmiset, jotka täydentävät toisiaan. Tällaisen taidokkaan “matchmakingin” arvon olen saanut todistaa henkilöstöalan palveluiden parissa lukemattomia kertoja. Oikealle swaipataan vain tiimille parhaat matchit.
Tämä ajattelutapa avasi minullekin ovia.
AI-osaaminen erottavaksi tekijäksi
Vuodesta 2023 olen syventynyt tekoälyn vaikutuksiin luovilla aloilla. Perustin aktiivisen peer-to-peer-verkoston, jossa jaetaan tietoa ja oivalluksia ja jossa olen järjestänyt erilaisia keskustelutilaisuuksia. Toiminnan myötä olen saanut jalansijaa toimialani AI-osaajana. Vuoden 2025 alussa suomalainen VFX-yhtiö kokosi uutta hallitusta. Puhelimeni pirisi, ja minua pyydettiin mukaan. Ei siksi, että olisin perinteisin ja turvallisin valinta hallitukseen, vaan koska minulla oli oikeanlaista osaamista: vankkaa ymmärrystä alasta, näkemystä sen tulevaisuudesta teknologian murroksen keskellä ja riittävästi corporate governancea taskussa – kiitos hallituskonkarin ja HHJ:n oppien. Osaamiseni oli vastaus todelliseen tarpeeseen, ja onneksi muutkin osaset loksahtivat paikoilleen.
Mitä olen oppinut ja mitä haluan sanoa muille hallitustyöstä kiinnostuneille
- Sinun ei tarvitse olla “oikeasta muotista” – on tärkeämpää, että sinulla on osaamista ja näkökulmaa, jota jossakin spesifisti tarvitaan. Muista myös päivittää osaamistasi, sillä tutkinto ei turvaa tietä, vaan oppimisen tulee olla jatkuvaa.
- Sano tavoitteesi ääneen ja kerro osaamisestasi avoimesti. Se tekee sinusta näkyvän ja löydettävän.
- Huolehdi verkostoistasi. Tänään tapaamasi asiakas, työntekijä tai tutun tuttu voi tarjota käänteentekeviä mahdollisuuksia joskus vuosienkin päästä.
- Suunnittele oma polku hallitustyöhön, unelmoi ja ole sinnikäs. Urapolkujen rakentaminen ja tulosten saaminen vie aikaa, mutta pitkäjänteinen työ todennäköisesti palkitsee.
Entä se pörssiyhtiön hallituspaikka?
Se ei vielä tähän tarinaan mahdu. Aika näyttää, löytyykö polku sinne – vai pitäisikö skaalata oma firma pörssikelpoiseksi?
Kirjoittaja Emma Ilves on henkilöstöalan yritys Helsinki Casting & Blockbusters Gang Oy:n toimitusjohtaja sekä Future Board ry:n jäsen. Hän toimii lisäksi Jussi-palkintoa jakavan Filmiaura ry:n puheenjohtajana sekä VFX Helsinki Oy:n hallituksessa jäsenenä.