Inspiroivaa hallitustyötä   

Ville Heiskanen, toimitusjohtaja
Inspiroiva Creative Oy
Markku Koponen, hallituksen puheenjohtaja
Inspiroiva Creative Oy

Hallituksen järjestäytymisen yhteydessä määrittelimme käytännöt, vuosikellon, vakioesityslistan sekä jokaiseen kokoukseen oman pääteemansa, johon keskittyä. Käytäntö lähti lennokkaasti konkretiaksi. Tähtäämme siihen, mihin voimme vaikuttaa eli tulevaisuuteen. Hallitustyö käynnistyi siten, että edellytimme hallituksena omistajalta omistajastrategian esittelyn. Saimme hyvin selkeästi esitetyn ja yhdelle näkymälle visualisoidun tahtotilan. Hallituksen oli helppo sisäistää ja ymmärtää, mitkä tavoitteet hallitustyöllä tulee aidosti ottaa huomioon.

Inspiroiva Creative on ensi vuonna ”kouluikään” tuleva tuotantoyhtiö Lahdesta. Toiminta käynnistettiin kolmen kaveruksen, Aaro Vasaman, Aatu Heikkosen ja Ville Heiskasen kesken vuonna 2016 toimialana ilmakuvaus. Alkujaan toiminta rajoittui tosiaan vain ilmakuvauspalveluiden tarjoamiseen ja työt tehtiin pelkästään Inspiroiva -tavaramerkin alla Villen oman yrityksen kautta. Inspiroiva Creative Oy perustettiin vuonna 2018 ja nykyisin yrityksen palveluvalikoima rakentuu kokonaisvaltaisista videotuotannoista sekä suorien lähetyksien ja tapahtumien teknisistä toteutuksista. Yritys työllistää vakituisesti kymmenkunta työntekijää.

Tarve hallitukseen viriää

Omistaja, yrittäjä ja toimitusjohtaja Ville Heiskanen on toiminut media-alan yrittäjänä jo 11 vuotta. Osakeyhtiötä perustettaessa hallitustoiminta ei ollut ajankohtaista, sillä kaikki toiminnassa mukana olleet osallistuivat operatiiviseen toimintaan. Vuonna 2021 Ville koki tarvitsevansa jotakin apua isomman kuvan sparrailuun ja tulevaisuuden suunnitteluun, ja ajatukset hallitustoiminnan käynnistämisestä heräsivät. Keväällä 2022 Hämeen Hallituspartnerit teki Inspiroivalle yritysanalyysin, mikä antoi kipinän ilmoittautua mukaan etsimään ulkopuolista ammattilaista Hallituspartnereiden kautta. Haun myötä ilmoittautui useita kandidaatteja, joista Ville seuloi muutamat ja kävi heidän kanssaan vakavammat keskustelut. Hyvistä hakijoista valikoitui Inspiroiva Creative Oy:n hallitukseen Markku Koponen.

HHJ-kurssin Ville suoritti syksyllä 2022. Markku on suorittanut HHJ-tutkinnon 2017 ja HHJ PJ-koulutuksen 2019. Nämä loivat hyvää pohjaa tukemaan käytännön hallitustyötä. Hallitusvastuita Markulla on ollut n. 10 yrityksessä niin puheenjohtajan, jäsenen kuin myös advisorin rooleissa. ”Kun huomasin Hämeen Hallituspartnereiden julkaiseman Inspiroiva Creative Oy:n hakuilmoituksen hallituksen jäsenestä, kiinnostuin oitis. Itselläni on usealta toimialalta kokemusta ja pyrkimys luovaan ajatteluun. Kun lähemmissä keskusteluissa ilmeni, että yhtiö kaipaa liiketoiminnan kehittäjää strategisella ajattelulla maustettuna, löysin itseni nopeasti mukavuus- ja vahvuusalueeltani”, kertoo hallituksen jäsen Markku Koponen. Ja Ville jatkaa: ”Markun kanssa treffattiin syyskuussa 2022. Varsin nopeasti löysimme kivan yhteisen sävelen.”

Markun ensivaikutelma Villestä omistajayrittäjänä oli aktiivinen, tavoiteorientoitunut ja sitoutunut. Kemiatkin kohtasivat. ”Päätös lähteä toimintaa tukemaan ja sparraamaan oli varsin kivuton. Jo alussa sovimme, että varsinaiset hallituksen kokoukset keskitämme klo 16.00 jälkeen.” kertoo Markku yhteisen taipaleen aloituksesta. ”Nuoressa yrityksessä riittää virtaa puurtaa hallitustyön parissa vielä työpäivän jälkeenkin ja Markulle oli mielekästä sovittaa tämä myös omiin aikatauluihin,” jatkaa Ville Markun tarinaa.

Hallituksen kokoonpano on Ville puheenjohtajana, Aatu Heikkonen sihteerinä, Markku hallituksen jäsenenä sekä Jussi Laurila varajäsenenä. Aatu ja Markku toimivat riippumattomina jäseninä, muu hallitus on mukana operatiivisessa toiminnassa.

Toimiva ja inspiroiva hallitustyö jäsentyy

”Tositoimiin pääsimme jo loppuvuodesta 2022, virallisesti tammikuusta 2023. Hallituksen järjestäytymisen yhteydessä määrittelimme käytännöt, vuosikellon, vakioesityslistan sekä jokaiseen kokoukseen oman pääteemansa, johon keskittyä. Käytäntö lähti lennokkaasti konkretiaksi. Alusta alkaen on ollut hyvänä käytäntönä, että hallitusmateriaali on jaettu kaikille etukäteen perehtymistä varten. Esim. toimitusjohtajan katsaukseen emme käytä liikaa aikaa. Tähtäämme siihen, mihin voimme vaikuttaa eli tulevaisuuteen.

Hallitustyö käynnistyi siten, että edellytimme hallituksena omistajalta Villeltä omistajastrategian esittelyn. Tästä on pakko antaa hänelle tunnustus, saimme hyvin selkeästi esitetyn ja yhdelle näkymälle visualisoidun tahtotilan. Hallituksen oli helppo sisäistää ja ymmärtää, mitkä tavoitteet hallitustyöllä tulee aidosti ottaa huomioon.

Välittömästi tämän perään käynnistimme tavoitteellisen strategiatyön, johon on osallistettu myös koko organisaatio. Vaikuttamalla ja osallistumalla rakennetaan myös sitoutumista. Johtamisjärjestelmää olemme kehittäneet ja Inspiroivan arvojen mukaisesti työntekijöistä välitetään aidosti. Vaikka omaan kalustoon on investoitu merkittävästi ja pääomia sidottu tekniikkaan, emme missään kohdin unohda, että se tärkein pääoma on henkilöstö. Inspiroitunut ja sitoutunut.

Kontakteja ja verkostoja olemme rakentaneet ahkerasti. Emme koe kahvakauhua vaan tartumme hanakasti uusiin tilaisuuksiin. Ja vaikka kyseessä on vielä nuori ja pieni yritys, niin tunnustamme ja tunnistamme tärkeiden megatrendien merkityksen. Esim. vastuullisuuteen liittyen teemme jo kovasti töitä. Kaikkia meitä tullaan mittaamaan mm. ESG-mittarein alati ja enenevästi. Haluamme kyetä jopa sparraamaan meitä isompia asiakkaitamme tärkeän teeman parissa. Ja tuomaan aitoa lisäarvoa, ei pelkkää puhetta.

Toimimme toisiamme arvostaen ja kunnioittaen, mutta hyvin vapaassa ilmapiirissä. Ei ole mitään niin vaikeaa tai toisaalta helppoa asiaa, josta emme voisi keskustella. Käytämme kokousten välissä aktiivisesti myös tiimin yhteisiä viestintäkanavia, mm. Whatsapp ja Slack ovat kovassa käytössä. Alusta alkaen on tarkoitus ollut myös, että ”toimitusjohtaja-omistajaparka” ei ole yksin arjen haasteiden keskellä.”

Tunnustuksia menestystä vauhdittamasssa

Yhteisen hallituspolun aikana on tullut myös hienoja tunnustuksia. Tästä hallitus ei halua ottaa yhtään sulkaa omaan hattuunsa, vaan nämä ovat Villen ja samalla Inspiroivan työntekijöiden yhdessä puurtamia merkkipaaluja.  Elokuussa 2023 Ville sai ”Lahden Vuoden nuori yrittäjä” – tunnustuksen ja heti perään joulukuussa 2023 seuraavan ”Lahden Vuoden nuori kulttuurintekijä ”- tunnustuksen. Tuotannosta tunnustusta tuli nyt maaliskuussa 2024 ”Paras verkkomainos” Grand One -gaalassa. Tämä oli Stalatube Oy:n toimeksiannosta ja tiiviissä yhteistyössä tehty mittava projekti. Hallitus on vilpittömän iloinen, että sitoutunut nuori yritys ja yrittäjä myös tunnustetaan näin. ”Inspiroivaa!!!”, kuvaa Markku vilpittömän innostuneena yrityksen ja yrittäjän tarinaa sekä yhteistä polkua.

Markku kiteyttää vielä lopuksi, että hän huomaa jopa odottavansa hallituksen tapaamisia. Ne ovat aina raikkaita ja tehokkaita tuokioita, joissa aistii aidon yhteisen tahtotilan. Ja vielä huomiona Hämeen Hallituspartnereiden toiminnasta: Markku on ollut mukana vuodesta 2018 ja hän korostaa, että toiminnassa on tapahtunut huimaa kehitystä. ”Hämeen Hallituspartnerit on aktiivinen, tekee näkyvää ja konkreettista jalkatyötä pk-yritysten parissa. Ei pätkääkään ”pönöttävä toimintamalli”, vaan aidosti kiinnostunut kehittämään ja auttamaan niin yrittäjiä kuin hallitustyötä tekeviä ammattilaisia. Merkityksellistä ja hyvillä arvoilla ladattua toimintaa”, Markku toteaa.

 

Kuvassa Inspiroiva Creative Oy:n hallitus: takana Ville Heiskanen, vas. Aatu Heikkonen, oik. Markku Koponen ja edessä Jussi Laurila.