Ammattitaitoinen hallitus perheyrityksen tukena – miten Antellin hallitus ohjasi yrityksen läpi kriisien kohti uutta kasvua


Kultainen Nuija -kilpailun kärkikolmikkoon valitun Antellin hallituksessa on tehty suuria muutoksia, jotka ovat vahvistaneet sen kykyä navigoida haastavissa tilanteissa ja suunnata kohti kasvua.

Kuvassa hallituksen sihteeri Miia Alatalo, hallituksen jäsenet Teresa Laimio, Annukka Lantto, Kirsi-Marja Ura, Mitti Storckovius, Tomi Lantto ja hallituksen puheenjohtaja Terho Kalliokoski


Toimitusjohtaja Tomi Lantto ja hallituksen puheenjohtaja Terho Kalliokoski avaavat, kuinka perheyritys otti käyttöön riippumattomia hallitusjäseniä ja kehitti raportointijärjestelmiään, jotka kaikki olivat keskeisiä tekijöitä yrityksen selviytymisessä koronakriisistä. Samalla avoin ja rehellinen vuorovaikutus on rakentanut vahvan pohjan, jolta hallitus tukee toimitusjohtajaa sekä sparraa tulevaisuuden strategisia askelmerkkejä.

Mitkä ovat olleet yrityksenne hallitustyön tärkeimmät kehitysaskeleet viime vuosina?

Tomi Lantto mainitsee ensimmäisenä kellotaajuuden vaihdon.

– Hyvä hallitus yhdistettynä koronakriisiin pakotti kellotaajuuden muuttamiseen. Ei ollut muita vaihtoehtoja.

Keskustelun edetessä askelten määrä kasvaa muun muassa riippumattomien hallitusjäsenten tuomaan lisäarvoon.

– Hyödynnämme hallituksen itsearviointia entistä paremmin. Itsearviointia on tehty jo pitkään, mutta viime vuosina olemme alkaneet hyödyntää sitä tehokkaammin niin, että tuloksena on toimintaa parantavia ratkaisuja.

Antell rekrytoi ensimmäiset riippumattomat hallitusjäsenet vuonna 2011. 2018 hallituksen kokoonpanoa laajennettiin niin, että nykyään enemmistö jäsenistä on riippumattomia hallitusosaajia. Nykyisin neljä kuudesta hallitusjäsenestä on ammattilaisia ja kaksi edustaa omistajia.

Tomi Lantto huomauttaa, että koronakriisi vaikutti myös hallituksen rotaatioon.

– Hallituksemme jäsenistä kaksi oli jäämässä usean peräkkäisen toimikauden jälkeen pois hallituksestamme, mutta he päättivät jäädä auttamaan yrityksen haastavien aikojen yli ja jatkoivat vuoden 2023 tilinpäätökseen asti.

Raportointiakin on parannettu niin laadun kuin ennakoinnin näkökulmasta.

– Meillä on hyvä järjestelmä tulosraportteineen, mittareineen ja grafiikkoineen. Lisäksi katse on käännetty ennusteisiin; ei vain niin, että johto katsoo ennusteita vaan myös ravintolapäälliköt seuraavat ennusteita, mikä on merkittävä muutos aikaisempiin käytäntöihin.

Terho Kalliokoski jatkaa, että laadukkaat kokousmateriaalit mahdollistavat laadukkaat kokoukset.

– ”Meillä tehdään hyvät hallituksen kokousmateriaalit. Kunkin raportin alussa on yhden sivun tiivistelmä, jonka avulla kokonaiskuvan muodostaminen on helpompaa. Vastauksia detaljitason kysymyksiin löytyy raportin laajemmasta sisällöstä.”

 

Hallituspaikka-tapahtuman lavalla Antellin hallituksen sihteeri Miia Alatalo, hallituksen jäsen Kirsi-Marja Ura, hallituksen jäsen ja toinen pääomistajista Annukka Lantto päätoimittaja Riina Nevalaisen ja Hallituspartnerien Kultainen Nuija -hankevastaava Teemu Kumpulaisen haastateltavina.

Hallitus keskustelee myös ilman omistajajäseniä, ja hallituksen puheenjohtaja käy keskustelun olennaiset asiat toimitusjohtajan kanssa läpi.

– ”Kuluvan vuoden alusta hallitus on alkanut kokoontua myös ilman omistajajäseniä. Neljä kokousta vuodessa alkaa riippumattomien hallitusjäsenten kesken puoli tuntia ennen varsinaista kokousta. Keskustelua käydään yrityksestä, johtamistavasta, ja omistajien tahtotilasta riippumattoman hallitusjäsenen näkökulmasta: miten he voivat parhaiten auttaa yhtiötä kussakin tilanteessa”, kertoo Terho Kalliokoski.

Minkälaisia haasteita olette kohdanneet hallitustyössä, ja miten olette onnistuneet ratkaisemaan niitä?

Tomi Lanton ja Terho Kalliokosken mukaan mikään haaste ei vedä vertoja koronapandemialle. Kaikki muut haasteet ovat puistokävelyä – pikkuongelmia, vaikka toki tärkeitä nekin. Jo koronakriisin alkuvaiheissa Antellin ruokailijamäärät tipahtivat 17000:sta 2500:een. Kahden vuoden aikana ravintola-alan sääntely muuttui 48 kertaa, eikä sääntelyiden tulkinta suinkaan ollut yksiselitteistä tai helppoa.

Toimitusjohtaja ja talousjohtaja alkoivat raportoida hallitukselle viikoittain tärkeimmistä tapahtumista. Hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja pitivät joka arkipäivä puhelinpalaverin. Tomi Lanton mukaan tästä seurasi muutama hyvä asia:

– Hallituksen kokoontuessa puheenjohtaja oli täysin kartalla siitä missä mentiin, hallituksen puheenjohtaja pystyi seuraamaan miten toimitusjohtaja jaksaa ja missä hän tarvitsee tukea, ja hallitus pystyi keskittymään asioihin, joissa toimitusjohtaja tarvitsi tukea. Tämä kaikki oli minulle huikea opetus siitä, kuinka hallitus venyy vaikeissa olosuhteissa ja täydentää omalla osaamisellaan perheyrittäjän toimintakykyä. Noista ajoista jäi iso kiitollisuudentunne.

– Kultainen Nuija -kisan tuomaristolle totesin, että ilman ammattimaista hallitusta yrityksemme olisi kaatunut. Pankit olivat jo menettäneet uskonsa selviytymismahdollisuuksiimme. Me kuitenkin selviydyimme, ja lainatkin on suurelta osin jo maksettu takaisin.

Mikä on parasta yrityksenne hallitustyössä?

– ”Avoimuus. Voimme keskustella suoraan vaikkapa siitä mitkä asiat ärsyttävät ja miksi, ja miten ne voidaan ratkaista. Ulkokultaisuuden sijaan vuorovaikutustamme leimaa aitous”, Tomi Lantto kertoo. ”Ihmiset näkevät sen vaivan, että sanovat ajatuksensa ääneen – välitetään niin paljon, että ollaan valmiita menemään epämukavuusalueelle, ja kaikkien ajatukset ovat käytössä. Arvostan sitä paljon. Hyvä keskustelu myös piristää.”

Terho Kalliokoski korostaa luottamuksen merkitystä:
– ”Yhteistyö on rakentavaa. Asioista voidaan puhua kriittisestikin, mutta aina osapuolet tietävät, että keskustelu käydään yrityksen parhaaksi. Kun luottamus on kunnossa, voidaan keskustella aidosti, mikä vie asioita eteenpäin, mikä tuo työskentelyyn innostavan elementin. Antellin hallituksen kokouksista saa aina energiaa.”

Miten näette hallituksen roolin yrityksenne tulevaisuuden kannalta?

Molemmat haastateltavat näkevät hallituksella keskeisen roolin tulevaisuuden strategian rakentamisessa. Hallitus sparraa johtoa löytämään menestysaskeleet, joista Terho Kalliokosken mukaan keskeisimpiä on tällä hetkellä kasvun hakeminen:

– ”Hallitus on kääntänyt katsettaan historiasta huomiseen; siitä miksi jotain tapahtui siihen, miten asioita ollaan tekemässä.”

Ammattimainen hallitus tuo perheyritykseen uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia kehittyä. ”On aina kiinnostavaa kuunnella hallitusjäsenten kysymyksiä – niistä oppii. Hallitus myös sparraa toimitusjohtajaa, mistä olen äärettömän iloinen. Toimitusjohtajan tehtävä on yksinäinen, jos hallitus ei ole lähellä. Kun asioista puhutaan avoimesti, hallituksen sparrauksesta on aitoa hyötyä”, Tomi Lantto sanoo.