Sukupolvenvaihdos osana omistajastrategiaa ja riippumattoman hallituksen jäsenen rooli

Toni Santalahti, OTK
Hallituspartnerit Kymenlaakso ry

Omistajastrategia asettaa suuntaviivat perheen tai omistajien tavoitteille, arvoille ja visiolle yrityksen tulevaisuudesta. Hallituksen riippumattoman jäsenen tuki voi olla arvokasta hänen tuodessaan prosessiin ulkopuolista objektiivista näkökulmaa, mikä auttaa tekemään perusteltuja ja harkittuja päätöksiä yrityksen tulevaisuudesta.

Sukupolvenvaihdos on perheyritykselle sekä haaste että mahdollisuus, jossa onnistuminen edellyttää suunnittelua, keskustelua ja yhteisen vision rakentamista. Perheen näkökulmasta on tärkeää varmistaa perheen arvojen ja kulttuurin siirtyminen, luoda osapuolten roolit ja vastuut sekä varmistaa uuden sukupolven pätevyys ja sitoutuminen yritykseen. Samalla on tärkeää varautua mahdollisiin haasteisiin, kuten perheen sisäisiin ristiriitoihin, verotuksellisiin kysymyksiin sekä omistajuuden ja johtajuuden erottamiseen liittyviin ongelmiin.

Omistajastrategia asettaa suuntaviivat perheen tai omistajien tavoitteille, arvoille ja visiolle yrityksen tulevaisuudesta. Hallituksen riippumattoman jäsenen tuki voi olla arvokasta hänen tuodessaan prosessiin ulkopuolista objektiivista näkökulmaa, mikä auttaa tekemään perusteltuja ja harkittuja päätöksiä yrityksen tulevaisuudesta.

Sukupolvenvaihdokseen osallistuvien on hyvä arvioida ennakkoon, onko tarvetta kirjalliselle omistajastrategialle tai riippumattomalle hallituksen jäsenelle. Erityisesti luovuttajan voi olla syytä harkita mitä haluaa uudelle sukupolvelle luovuttaa ja vaatiiko luovutus jotain ennakkojärjestelyjä. Esimerkiksi siirtyykö yhtiö sellaisenaan uudelle sukupolvelle, onko tarvetta parantaa esimerkiksi yhtiön kilpailuetuja, yhtiörakennetta tai hallituksen raportointia. Tarvittaessa voi miettiä muitakin yritysjärjestelyjä, jotta luovutettava kokonaisuus on paremmin siirrettävissä vastaanottajien ominaisuudet ja mahdollisuudet huomioiden.

Verrattaessa sukupolvenvaihdosta ns. normaaliin yrityskauppaan omistajastrategialla olisi siinä mielessä olennaisempi merkitys, että se voi kattaa sekä luovuttajan että luovutuksensaajan näkökulmat. Samoin hallituksen riippumattoman jäsenen hyöty voisi tulla molempien osapuolten hyödyksi erityisesti, jos hallituksessa on sukupolvenvaihdoksen molemman osapuolen edustajia samalla kun siellä on riippumaton jäsen.

 

Yleisiä haasteita sukupolvenvaihdoksessa

Kuten kaikissa tilanteissa, joissa omistaja vaihtuu, tulee vastaan tilanteita, jotka voivat aiheuttaa eritasoisia haasteita. Kokemuksen mukaan monet haasteelliset tilanteet sukupolvenvaihdoksissa eivät päädy julkisuuteen, mutta monessa tapauksessa haasteet olisi voitu välttää tai ainakin saada ne pienemmiksi esimerkiksi omistajastrategian tai riippumattoman neuvonantajan/hallituksen jäsenen avulla.  Alla omia havaintoja asioista, jotka voivat aiheuttaa haasteita.

  • Perheen sisäiset mielipiteet: Perheyrityksissä voi syntyä ristiriitoja esimerkiksi perheenjäsenten välisistä odotuksista, rooleista ja yhtiön tulevaisuudesta.
  • Sitoutumisen ja motivaation puute: Uusi sukupolvi ei välttämättä ole yhtä sitoutunut yritykseen kuin aikaisemmat sukupolvet.
  • Pätevyyden ja osaamisen puutteet: Jos uusi sukupolvi siirtyy johtamaan yritystä ilman riittävää perehdytystä, tämä voi aiheuttaa riskejä yhtiön tulevaisuudelle.
  • Epäselvyys omistajuuden ja johtajuuden välillä: Jos omistajuuden ja johtajuuden rajoja ei selkeästi määritellä, se voi aiheuttaa epäselvyyksiä siitä, kenellä on oikeus tehdä päätöksiä yrityksessä.
  • Ulkopuolisen tuen puute: Jos perheyrityksellä ei ole riippumatonta hallitusta/jäsentä tai ulkopuolisia neuvonantajia, sukupolvenvaihdos saattaa jäädä pelkästään perheen sisäiseksi prosessiksi, mikä voi lisätä tunnepohjaisia päätöksiä.

 

Omistajastrategian rooli sukupolvenvaihdoksessa

Omistajastrategia on omistajien yhteinen linjaus yrityksen pitkän aikavälin tavoitteista ja arvoista. Se auttaa sukupolvenvaihdoksessa luomalla selkeyttä ja jatkuvuutta, mikä on erityisen tärkeää silloin, kun yrityksen omistus ja mahdollisesti myös johtaminen siirtyvät kokonaan seuraavalle sukupolvelle.  Se voi auttaa myös silloin, kun osapuolilla ei ole selvyyttä tai yhteisymmärrystä johdon ja hallituksen rooleista tai toimielinten tarpeesta saada tietoa päätöksentekotilanteita varten.

Omistajastrategia voi myös välittää sukupolvenvaihdoksessa perheen arvot ja yrityksen vision seuraavalle sukupolvelle. Omistajastrategialla voidaan luoda yhteisymmärrys sukupolvien kesken, jolloin sukupolvenvaihdos saadaan sujumaan kitkattomammin. Kun tavoitteet ja odotukset ovat selkeitä, uusi omistajasukupolvi voi sitoutua tehtyihin linjauksiin ja työskennellä niiden toteuttamiseksi.

 

Riippumattoman hallituksen jäsenten rooli sukupolvenvaihdoksessa

Riippumattomalla hallituksella/jäsenellä tarkoitetaan hallitusta, johon kuuluu jäseniä, jotka eivät ole perheenjäseninä tai muutoin läheisesti kytköksissä omistajiin. Riippumattoman hallituksen jäsenet tuovat yritykseen ulkopuolista asiantuntemusta ja objektiivisuutta, mikä voi olla erityisen arvokasta silloin, kun omistajaperheen sisäiset näkemykset eroavat toisistaan tai kun hallituksen kyvykkyydet edellyttävät lisäkokemusta.

Riippumattoman hallituksen hyötyjä sukupolvenvaihdoksessa voivat olla esimerkiksi:

  • Objektiivisuus ja tasapainottava näkökulma: Riippumaton hallitus pystyy tarjoamaan objektiivisen ja ulkopuolisen näkökulman, joka auttaa tekemään päätöksiä yrityksen parhaaksi.
  • Asiantuntemus ja kokemus: Riippumattomat hallituksen jäsenet voivat tuoda kokemusta ja asiantuntemusta, jota uudella omistajasukupolvella ei välttämättä vielä ole.
  • Riskienhallinta: Sukupolvenvaihdos voi tuoda mukanaan riskejä, kuten osaamisen siirtymättömyyttä, kulttuurin muutoksia tai strategisen johtamisen puutetta.
  • Sidosryhmäsuhteiden säilyttäminen: Riippumaton hallitus voi auttaa varmistamaan, että yrityksen sidosryhmäsuhteet säilyvät vahvoina myös omistajavaihdoksen aikana.
  • Strateginen ohjaus: Riippumattoman hallituksen jäsenet voivat tukea omistajastrategiaa ja varmistaa, että yritys säilyttää oikean suunnan myös omistajanvaihdoksen jälkeen.

 

Yhteenveto

Sukupolvenvaihdos on perheyritykselle sekä mahdollisuus että haaste, jossa onnistuminen edellyttää yhtiökohtaisesti mitoitettua suunnittelua, avointa keskustelua ja yhteisen vision rakentamista.

Perheen näkökulmasta on tärkeää varmistaa esimerkiksi omistajastrategian avulla perheen arvojen ja kulttuurin siirtyminen, luoda selkeät roolit ja vastuut sekä kehittää uuden sukupolven pätevyyttä ja sitoutumista yritykseen. Samalla on tärkeää varautua mahdollisiin haasteisiin kuten aiemmin on todettu.

Riippumattoman hallituksen tai ulkopuolisten neuvonantajien tuki voi olla arvokasta, sillä se tuo prosessiin ulkopuolista näkökulmaa ja asiantuntemusta, mikä auttaa tekemään perusteltuja ja kestäviä päätöksiä yrityksen tulevaisuudesta.

Kirjallisen omistajastrategian ja riippumattoman hallituksen jäsenen konkreettista hyötyä voi olla vaikea arvioida ennakkoon tai mitoittaa jälkikäteen, mutta oman kokemukseni mukaan suuri hyöty tulee myös siitä, että näiden työkalujen avulla voi saavuttaa mielenrauhaa siitä, että asiaa on huolellisesti valmisteltu kaikkien edun mukaisesti.

 

Toni Santalahti, OTK, on Hallituspartnerit Kymenlaakso ry:n jäsen ja yritysten neuvonantajana Prevestor Oy:ssä