Riippumattoman hallitusjäsenen rekrytointi kuntayhtiöön – Lempäälän kokemus

Hallituspartnerit ry Tampere

Energia-alan murroksen ja geopoliittisten kriisien energiayhtiöille aiheuttamat haastavat taloudelliset olosuhteet ja Lempäälän kunnan päätös kahden yhtiön sulautumisesta johtivat tarpeeseen vahvistaa uuden yhtiön hallitusta riippumattomalla hallituksen puheenjohtajalla.

Näiden haasteiden edessä riippumattoman hallituksen puheenjohtajan rekrytointi osoittautui ratkaisevaksi fuusion onnistumisen ja yhtiön pitkän aikavälin vakauttamisen kannalta. Kunnan analyysi osoitti, että hallitukseen tarvittiin osaaja, joka voisi johtaa sulautumisprosessia ja tuoda asiantuntemusta, jota kunnan sisältä ei löytynyt.

”Katsoimme, että yhtiön hallitukseen tarvittiin ammattilainen vakiinnuttamaan yhtiön tilanne ja johtamaan toimintaa pitkällä aikajänteellä. Riippumaton hallitusosaaja toisi neutraalia näkökulmaa sulautumisprosessiin”, kertoo Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö. Hän korostaa, että energiayhtiöiden sulauttaminen edellytti osaamista, jota ei ollut mahdollista löytää omista resursseista. ”Fuusioprosessi on monimutkainen ja vaatii erityistä asiantuntemusta.”

Hallituspartnerit rekrytointiprosessin tukena

Lempäälän päätös hyödyntää Hallituspartnerit ry:n kuntapalveluita rekrytoinnissa perustui paitsi Hallituspartnerien antamaan positiiviseen ensivaikutelmaan, myös muiden kuntien, kuten Nokian, hyvään asiakaskokemukseen.

”Hallituspartnerit otti meihin yhteyttä, ja esittäytymisen jälkeen näkemys hallitusosaajan tarpeesta vahvistui”, kuvailee johdon erityisavustaja Tuulia Rinne. Rekrytointiprosessi eteni selkeästi ja sujuvasti. Lempäälä sai laadukkaita hakemuksia, ja rekrytointi koettiin sujuvaksi. ”Välitystoimeksianto eteni vaivattomasti. Lähetimme Hallituspartnereille yhden sivun kuvauksen tarvittavasta osaamisesta, ja he hoitivat rekrytointi-ilmoituksen omiin kanaviinsa.”

Rekrytoinnin aikana yhteistyö Hallituspartnerien kanssa oli tiivistä ja rakentavaa. ”Koko ajan on raportoitu ja tiedusteltu, onko rekrytointi edennyt oikeaan suuntaan”, toteaa Heidi Rämö. Loppuvaiheessa kunta hoiti itse haastattelut ja nimityspäätökset, mutta Hallituspartnerit pysyi aktiivisesti tukena koko prosessin ajan.

Riippumattoman hallitusjäsenen tuoma lisäarvo

Lempäälän kuntayhtiö Lempäälän Lämpö Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi valittu Kai Virtanen on ylittänyt odotukset ammattitaidollaan, aktiivisuudellaan ja pätevyydellään ja saanut luottamuksen niin politiikan puolelta kuin sulautuvien yhtiöiden toimitusjohtajilta. Riippumattoman hallitusjäsenen avulla sulautumisprosessi etenee vakaasti, ja hänen ulkopuolisena tuomansa näkökulmat ovat arvokkaita yrityksen tilanteen stabiloinnin ja kehityksen kannalta.

 

Heidi Rämö korostaa, että energiayhtiöiden sulauttaminen edellytti osaamista, jota ei ollut mahdollista löytää omista resursseista. ”Fuusioprosessi on monimutkainen ja vaatii erityistä asiantuntemusta.”

 

”On tärkeää tuoda mukaan ulkopuolista osaamista niin, että kaikki ei ole oman piirin näkökulmasta”, Heidi Rämö kertoo. Hän korostaa, että riippumaton hallitusjäsen pystyy kyseenalaistamaan olemassa olevia toimintamalleja ja tuomaan uusia näkemyksiä, jotka ovat ratkaisevia yhtiön kehittämisessä. Ammattimaisen hallitusosaajan kokemus ja näkemys on omiaan luomaan rauhaa ja luottamusta yhtiön toimintaan niin omistajien kuin toimitusjohtajienkin keskuudessa.

Heidi Rämö ja Tuulia Rinne suosittelevat riippumattomien hallitusjäsenten tuoman osaamisen ja Hallituspartnerien palveluiden hyödyntämistä kuntayhtiöissä. Myös toimitusjohtajilta on saatu positiivista palautetta. Parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen pääsemiseksi kunnissa on panostettava kulloinkin haettavan osaamisen mahdollisimman tarkkaan määrittelyyn.

Tulevaisuuden näkymät

Riippumattomien jäsenten mukana oloa kuntayhtiöiden hallituksissa tullaan todennäköisesti tarkastelemaan myös tulevaisuudessa. ”Poliittisella mandaatilla olevat hallitusjäsenet ovat kokeneet tämän ratkaisun toimivaksi”, Heidi Rämö kertoo. ”Riippumattomien hallitusjäsenten käyttöä tarkastellaan tapauskohtaisesti, mutta on selvää, että tällainen ratkaisu on tuonut merkittävää lisäarvoa kuntayhtiön hallitustyöhön.”

Lempäälän kunnan kokemus osoittaa, että ulkopuolinen asiantuntija voi tuoda ratkaisevaa lisäarvoa, erityisesti monimutkaisissa muutostilanteissa. Kuntien kannattaa harkita riippumattoman hallitusosaamisen hyödyntämistä, etenkin kun yhtiön toimintaan tarvitaan laajempaa näkemystä ja syvällistä asiantuntemusta, jota omista resursseista ei aina löydy. Täsmällinen osaamistarpeen määrittely ja aktiivinen yhteistyö ulkopuolisten kumppaneiden kanssa voivat varmistaa hallitustyön korkean laadun ja yhtiön menestyksen myös tulevaisuudessa.