Monipuolisesti monimuotoinen hallitus – tulevaisuuden kilpailuetu?

Paula Ylisassi
Pohjois-Suomen Hallituspartnerit ry

On olennaista ymmärtää, mitä monimuotoisuudella tarkoitetaan kulloisessakin kontekstissa hallitustyöhön liittyen ja miten se voi parhaiten palvella yhtiön tavoitteita.

Hallitustyössä tarvitaan sukupuolijakaumaa laajempaa monimuotoisuutta

Keskustelu yritysten hallitusten monimuotoisuudesta keskittyy usein sukupuolijakaumaan. Sukupuolikysymys on toki tärkeä, mutta silti vain yksi osa monimuotoisuutta. Monimuotoisuus on kaikkea sitä, mitä yksilöt tuovat mukanaan ja mikä rikastuttaa keskustelua ja päätöksentekoa, kuten esimerkiksi koulutus, harrastukset, kansainvälisyys, elämänasenne, ammatillinen osaaminen, kokemus ja niiden maantieteellinen laajuus. On olennaista ymmärtää, mitä monimuotoisuudella tarkoitetaan kulloisessakin kontekstissa hallitustyöhön liittyen ja miten se voi parhaiten palvella yhtiön tavoitteita.

Hallituksen tulee varmistaa, että yhtiön liiketoiminta on vastuullista ja tulevaisuuteen suuntautunutta. Yhtiön omistajastrategian kautta voidaan määritellä arvot, joita hallituksen tulisi edustaa. Näin pohdittaessa ihanteellinen hallitus ei välttämättä olekaan viisi-kuusi samanlaista talousosaajaprofiilia samankaltaisilla työhistorioilla, vaan kokoonpano, joka heijastaa yhtiön arvoja ja strategiaa monipuolisemmin. Kun hallitusta ei nähdä pelkästään juridisena velvoitteena, vaan strategisena ja arvoa tuottavana tiiminä, voidaan saavuttaa yhtiön arvoa kasvattavia ratkaisuja pitkällä aikavälillä.

Systeemiset ja monimutkaiset liiketoiminnan haasteet vaativat monimuotoista ajattelua

Nykyajan yritykset kohtaavat monimutkaisia, systeemisiä ongelmia, joiden ratkaiseminen vaatii monipuolista ajattelua ja erilaisten osaamisalueiden yhdistämistä. Yksittäinen johtaja tai kapea-alainen johtotiimi ei pysty hallitsemaan näitä monimutkaisia tilanteita tai tekemään kaikkia tarvittavia päätöksiä dynaamisessa ja nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Myös hallituksen rooli yhtiön tulevaisuuden varmistajana vaatii monimuotoista osaamista ja ajattelutapaa kompleksissa toimintaympäristössä, kun ongelmanratkaisu ja päätöksenteko vaatii moniulotteista ja erilaisia osaamisalueita yhdistävää ajattelua.

Nykypäivän liiketoiminta on vahvasti teknologialähtöistä, ja digitaalisessa toimintaympäristössä aineettomat arvontuoton kokonaisuudet, kuten digitaaliset pääomat ja tuotteet, patentit, brändit, verkostot, vuorovaikutus, ekosysteemit ja osaaminen, ovat keskeisiä menestystekijöitä. Tämä edellyttää hallituksilta paitsi taloudellista ja teknologista ymmärrystä, myös kykyä ymmärtää digitaalista liiketoimintaa sekä halua nähdä pidemmälle tulevaisuuteen. Tarvitaan näkökulmia, jotka ulottuvat perinteisten hallitusammattilaisten osaamisen ulkopuolelle, ja jotka huomioivat liiketoiminnan digitalisaation, teknologian kehityksen ja ihmisen roolin siinä sekä aineettomien omaisuuserien hallinnan.

Hallituksissa tarvitaan entistä enemmän monialaista asiantuntemusta ja monipuolisia näkemyksiä, jotka yhdistävät teknisen ja taloudellisen osaamisen muihin kriittisiin liiketoiminta-alueisiin. Tulevaisuuteen katsova hallitus ei voi keskittyä pelkästään peräpeiliin katsomiseen ja menneisyyden lukuihin, vaan sen tulee ennakoida muutoksia ja kehityssuuntia, jotka vaikuttavat yrityksen toimintaan ja arvoon pitkällä aikavälillä.

Hallituksen monimuotoisuuden mukautuminen yhtiön elinkaaren eri vaiheisiin

Myös yhtiön elinkaari vaikuttaa siihen, millaista osaamista hallituksessa tarvitaan. Esimerkiksi kasvuyhtiössä voi korostua rahoitusosaaminen, kansainvälisen kasvun osaaminen tai vaikkapa laajat verkostot, kun taas vakiintuneessa yhtiössä esimerkiksi taloudellinen ja strateginen osaaminen saattaa nousta keskeiseksi. Hallituksen kokoonpanon ja sen monimuotoisuuden tulisi siis olla joustavaa ja muuttua yhtiön kehityksen mukana. Uusien näkökulmien ja osaamisen tuominen varmistaa, että hallitus pystyy tukemaan yhtiötä sen eri vaiheissa — oli kyseessä sitten kasvun käynnistäminen, uusille markkinoille laajentuminen, digitalisaation edistäminen, yrityskaupan toteuttaminen, operatiivisen tehokkuuden parantaminen, uusien strategisten liiketoiminta-alueiden tunnistaminen tai jokin muu elinkaaren vaiheeseen liittyvä strateginen tavoite.

Monimuotoisuuden on siis oltava dynaamista ja mukauduttava yhtiön ja markkinaympäristön mukana. Monipuolisesti monimuotoinen hallitus pystyy vastaamaan systeemisiin ongelmiin ja johtamaan yhtiötä tulevaisuuteen katsovalla otteella, joka tuo mukanaan sekä innovatiivisia että vastuullisia ratkaisuja.

Tiimidynamiikan voima monimuotoisessa hallituksessa

Hallitus kokoontuu tyypillisesti vain kuukausittain tai jopa harvemmin, jolloin sen kyky toimia tiiminä tehokkaasti ja tuloksellisesti on ratkaisevan tärkeää. Monimuotoisuus ei tarkoita vain erilaisia taustoja ja osaamisalueita, vaan myös kykyä toimia yhtenäisesti ja yhdistää erilaisia vahvuuksia tehokkaasti. Monimuotoinen hallitus voi tuoda esiin laajempia näkökulmia ja innovatiivisempia ratkaisuja, mutta vain, jos se pystyy toimimaan tiiminä ja hyödyntämään jäsentensä osaamista yhdessä. Yhteistyökyky on erityisen tärkeää, kun käsitellään kompleksisia ja strategisia haasteita. Hallituksen jäsenten erilaiset kokemukset ja ajattelutavat luovat puitteet laaja-alaiselle keskustelulle, mutta niiden yhdistäminen vaatii tiimityöskentelyn taitoja sekä yhtä aikaa psykologisesti turvallista ja rohkaisevaa ilmapiiriä, jotta uutta ajattelua ja toimintaa voi syntyä.

Paula Ylisassi on muutoksentekijä, yrittäjä ja vuokrajohtaja sekä tukee aktiivisesti kasvuyrityksiä esimerkiksi hallitustyön kautta.