Rohkea Venäjä-strategia, yrityksen taloudellisen tilanteen valmistaminen kasvuun, kasvun kiihdytys yrityskaupoilla, edistyksellisten palvelutuotteiden ja tuotteisiin liittyvien IOT-ominaisuuksien kehittäminen sekä investointi maailmanluokan tuotantotiloihin. Kultaisen Nuijan 2019 voittaneen Lojer Oy:n hallituksella on vahva rooli yrityksen kehittämisessä.
Terveysteknologiaan keskittyvä Lojer Oy on voimakkaasti kasvava yritys. Viimeisten kymmenen vuoden matkalle mahtuu rohkea Venäjä-strategia, yrityksen taloudellisen tilanteen valmistaminen kasvuun, kasvun kiihdytys yrityskaupoilla, edistyksellisten palvelutuotteiden ja tuotteisiin liittyvien IOT-ominaisuuksien kehittäminen sekä investointi maailmanluokan tuotantotiloihin. Hallituksella on vahva rooli yrityksen kehittämisessä.
Toimitusjohtaja Ville Laine kertoo, että Lojerin tuoreimman menestystarinan käynnisti vuosikymmen sitten tehty Venäjä-strategia.
– Paransimme uskottavuuttamme venäläisten asiakkaiden silmissä perustamalla paikallisen edustuston. Kehitimme alueelle soveltuvat tuotteet, järjestimme paikalliset jakelukanavat, hoidimme markkinoiden edellyttämät rekisteröinnit ja dokumentoinnit ja toteutimme venäjänkieliset markkinointimateriaalit. Vaikeissakin tilanteissa uskalsimme tehdä rohkeita ratkaisuja. Esimerkiksi Krimin kriisin aikana moni ulkomaalainen yritys hakeutui pois Venäjän markkinoilta tai vähensi toimintaansa siellä. Me päätimme lisätä henkilöstöä, perustimme osakeyhtiön ja avasimme uuden näyttelytilan Moskovassa. Hetki oli paras mahdollinen: tilanteessa jossa markkinat kutistuivat, meidän markkinaosuutemme kasvoi. Vuonna 2017 Lojer nousi Venäjän suurimmaksi sairaalakalusteiden maahantuojaksi sijalta 10.
Lisää kasvua yritysostoilla
Talousasiat ja taloudellinen tilanne järjestettiin kasvutavoitteiden edellyttämään kuntoon. Vuosien 2015 – 2017 aikana hallituksen päätehtävänä oli kartoittaa yrityksen strategiaan sopivia yritysostokohteita. Kaikkiaan neljä kiinnostavaa löydettiin, ja niistä kolme on tähän mennessä ostettu.
– Viimeisin yrityskauppa tehtiin kuluvan vuoden keväällä, jolloin ostimme lahtelaisen terveysteknologiayritys Merivaaran sairaalasänkyliiketoiminnan. Kaupan ansiosta Lojerista tuli Pohjoismaiden suurin sairaalasänkyvalmistaja.
Älykkäitä tuotteita ja palveluita
Lojer on tällä hetkellä alansa palveluliiketoiminnan puolella Suomen suurin yritys. Yritys haluaa auttaa asiakkaitaan saamaan kaiken irti tuotteistaan ja olla lähellä heitä tuotteiden pitkän elinkaaren alusta loppuun.
– Tarjoamme joustavia rahoitus-, huolto- ja vuokrauspalveluita. Lisäämällä tuotteisiimme älykkäitä toimintoja voimme olla mukana tehostamassa asiakkaidemme toimintaa yhä paremmaksi. Huollamme myös muiden laitevalmistajien tuotteita, mikä omalta osaltaan auttaa tehostamaan asiakkaidemme liiketoimintaa.
Fiksu maailmaluokan tuotantolaitos
Lojerin hallituksen puheenjohtaja Tommi Salonen kertoo, että Lojerin kotipaikalle Sastamalaan valmistuu uudet nykaikaiset tuotantotilat kuluvan vuoden loppuun mennessä.
– Uusien tilojen valmistuttua Lojerilla on Sastamalassa lähes 10 000 neliömetriä tuotanto- ja toimistotilaa. Uudistamme konekantaa ja suunnittelemme uudestaan koko tuotantotavan siten, että tuottavuus paranee. Lämmitys toteutetaan maalämmöllä. Myös tehtaan rakenteelliset ratkaisut, valaistus ja koneinvestoinnit edistävät energiatehokkuuttamme. Kaikki käyttämämme sähkö on jo vuodesta 2011 ollut uusiutuvaa energiaa.
Menestys on harvoin sattumaa
Ville Laine toteaa, että Lojerin menestyksen taustalla on voimakas halu kasvaa ja tulla paremmaksi.
– Tuo tahtotila on ollut yrityksemme toiminnan kulmakivi jo kymmenien vuosien ajan. Pitkäjänteinen ajattelu ja sitoutunut toiminta ovat toteutuneet niin työ-, asiakas- kuin kumppanisuhteissa. Monet nykyiset lojerilaiset seuraavat isiensä jalanjälkiä Lojerin palveluksessa.
Tulevaisuuteen katsovat hallitus
Lojerin osaamista ja uskottavuutta on vahvistanut ulkopuolisista riippumattomista jäsenistä koostuva hallitus jo usean vuoden ajan. Kuluvan vuoden keväällä Hallituspartnerit palkitsi Lojerin Kultaisella Nuijalla tunnustuksena hyvästä hallitustyöstä. Palkintolautakunta painotti valinnassaan erityisesti, että Lojerin hallitus on strateginen hallitus, jonka ajankäyttö on vahvasti tulevaisuuspainotteinen. Hallitus myös antaa yrittäjä-toimitusjohtajalle hyvän osaamistuen.
Tommi Salonen painottaa, että Lojerin pitkäjänteinen ajattelu ja kasvustrategia edellyttävät nimenomaan tulevaisuuteen katsovaa hallitusta.
– Menestyäkseen yritys tarvitsee osaavan ja päätöksiä tekevän hallituksen mutta vähintään yhtä tärkeää on, että yrityksen johto ja henkilöstö ovat sitoutuneet toteuttamaan hallituksen päätöksiä. Lojerin strategiassa mainitaan toiminnan ketteryys ja nopealiikkeisyys kaikissa toiminnoissa. Hallitus ei työskentele tiukasti vuosikellon mukaan, mutta se kokoontuu säännöllisesti ja keskittyy katsomaan eteenpäin. Raporttien tarkasteluun hallitus käyttää aikaa vain jos on jotain tarkennettavaa. On myös erittäin tärkeää, että keskusteluyhteys toimitusjohtajaan toimii myös kokousten ulkopuolella.
– Jokaiselta hallitusjäseneltä edellytetään Lojerin liiketoiminnan vahvaa ymmärrystä. Tukeakseen yrityksen liiketoiminnan dynamiikkaa hallituskokoonpanon on joustettava tilanteiden mukaan. Muutokset hallituksen osaamisen painopistealueilla auttavat kääntämään yrityksen suuntaa tahtotilan mukaan. Lojerin tarinassa tämä on tarkoittanut osaamisen painotusta talouden haltuunotosta kasvuun ja kansainvälistymiseen.
Rekrytoida vaiko ei?
Monessa, erityisesti omistajavetoisessa, PK-yrityksessä pohditaan ulkopuolisten hallitusjäsenten rekrytointia. Tommi Salonen neuvoo aloittamaan omien motiivien tarkastelusta.
– Pitää vastata kysymykseen: Mitä yrityksen omistajat ja johto haluavat hallitukselta? Jos motiivi jäsenrekrytoinnille on oikea ja yrityksen johto on valmis muuttamaan omaa rooliaan, ulkopuolisista hallitusjäsenistä on hyötyä. Vaikka yrityksen johto olisi joistakin asioista eri mieltä, sen on pystyttävä luottamaan hallitukseen ja annettava hallitukselle mahdollisuus vaikuttaa asioihin.
Myös hallitusjäsenyyttä harkitsevan pitää tarkkaan harkita rekrytoinnin motiivia.
– Roolitukset kannattaa keskustella omistajien ja yritysjohdon kanssa. Hallituksella on hallituksen tehtävät. Se ei tee johdon eikä henkilöstön töitä. Hallitusjäsenen tehtävät ovat myös erilaisia kuin neuvonantajan tehtävät. Väärään rooliin saati pelkäksi kahvin juojaksi ei kannata suostua.
Pelissä mukana myös uskottavuus
Ville Laine muistuttaa, että hallituksen kokoonpanolla on vaikutuksia myös yrityskulttuuriin.
– Hallituksen puheenjohtajan pitää olla yrityksen ulkopuolinen. Yrittäjän/yrityksen omistajan on mietittävä tarkkaan onko hänellä aidosti valmius ja tahto tähän. Lojerilla on yrityksen ulkopuolinen hallituksen puheenjohtaja ja 2-3 ulkopuolista hallitusjäsentä. Valitsemamme vaihtoehto on osoittautunut toimivaksi yrityksen kehittämisen ja kehittymisen kannalta. Se on toiminut tärkeänä viestinä myös organisaation suuntaan: sen sijaan että pitäisi kaikki langat omissa käsissään, yrityksen johto ajattelee koko yrityksen parasta, ja on siksi valmis jakamaan vastuuta yrityksen kehittämisestä myös ulkopuolisille hallitusjäsenille.
Kuva: Lojer Oy:n hallitus tehdaslaajennuksen työmaalla, vasemmalta Tarmo Martikainen, Tommi Salonen, Ville Laine, Pertti Huusko.
Lisää tietoa Lojerista:
http://www.lojer.com/fi/
https://hallituspartnerit.fi/lojer-oy-palkittiin-vahvasta-hallitustyostaan-kultaisella-nuijalla/
https://www.alihankinta.fi/fi/uutinen/vuoden-2019-paahankkija-on-lojer-oy/
https://www.aamulehti.fi/a/8106e29d-2510-48f1-b16c-7ec9ac23a803
https://www.lojer.com/fi/ajankohtaista/uutiset/pirkanmaan-vientipalkinto-2019-lojer