Digitaalisesti kyvykäs pk-yrityksen hallitus

Timo Nieminen
Hallituspartnerit Helsinki ry

On mielenkiintoista havaita, että vain yksi ”digi-jäsen” tiimissä ei tuo riittävästi muutosta. Peter Weill’n mukaan kolme jäsentä/johtajaa on kriittistä, koska tällöin asialle tulee riittävästi painoarvoa liiketoimintamallien kehittämisen näkökulmasta.

Peter Weill on tutkinut jo pitkään digitaalisuutta MIT Sloan Center of Information Research (CISR) – yksikössä. Allekirjoittaneellakin on ollut matkan varrella ilo nähdä herra lavalla Bostonissa.

Hänen uusin tutkimuksensa keskittyy digitaalisesti kyvykkäiden hallitusten ja johtoryhmien, ja tietysti ko. jäsenten, tutkimukseen. MIT Sloan järjesti tässä kuussa asiasta webinaarin otsikolla: Top Performers Have Digitally Savvy Boards and Teams.

Tutkimuksen tulokset olivat mielenkiintoisia, esim. vain 24% yhdysvaltalaisten yritysten hallituksista ovat digitaalisesti kyvykkäitä, vaikka tästä olisi selvästi hyötyä yrityksille. Tutkimuksen mukaan nimittäin yrityksillä, joilla on digitaalisesti kyvykäs hallitus, on nopeampi kasvu ja korkeampi pääoman tuotto.

Mielenkiintoista on havaita, että vain yksi ”digi-jäsen” tiimissä ei tuo riittävästi muutosta. Peter Weill’n mukaan kolme jäsentä/johtajaa on kriittistä, koska tällöin asialle tulee riittävästi painoarvoa liiketoimintamallien kehittämisen näkökulmasta.

On myös huomattava, että tämä ei ole vain puhdas teknologiakysymys. Yritysten hallitukset eivät tarvitse ”takatoimistojen serveri-asiantuntijoita”, vaan henkilöitä, jotka ymmärtävät miten eri teknologiota voidaan hyödyntää paremmin yritysten liiketoiminnoissa ja liiketoimintamallien kehittämisessä.

Digitaalisesti kyvykkäiden johtajien olemassaolo on sangen selkeätä ns. teknologiayhtiöissä kuten Microsoft. Peter Weill nosti kuitenkin onnistuneiden transformaatioiden osalta esille myös perinteisimpiä yrityksiä, kuten Schneider Electric, joka on muuttanut tuoteportfoliotaan merkittävästi digitaalisempaan suuntaan. Toinen esimerkki oli sementtiyhtiön Cemex, joka on vienyt digitaalista muutostaan läpi paremman asiakaskokemuksen kautta NPS:n ollessa nyt +67.

Myös pk-yritykselle tarjolla suuri mahdollisuus

Kun katson Suomea tästä näkökulmasta, voin todeta, että tämä muutos on meille mahdollisuus, jopa suuri sellainen. Me pystymme kehittämään yritystemme hallituksia edelleen heterogeenisempaan suuntaan nostaen ko. tiimien digitaalista kyvykkyyttä.

Minulla oli ilo kohdata aivan äskettäin pk-yrityksen hallitus, joka toimii sangen perinteisellä toimialalla, mutta oli hyvin heterogeeninen niin iän, osaamisen ja kuin sukupuoltenkin osalta. Oli selvästi havaittavissa, että digitaalisuus, ja tulevaisuus, oli nyt vahvasti läsnä tämän hallituksen arjessa. Hienointa kuitenkin tässä kohtaamisessa oli se, että alalla monta kymmentä vuotta ollut syvä toimiala-expertti oli itse tämän heterogeenisen hallituksen halunnut ja luonut.

Pk-yrityksen omistaja ja/tai hallituksen puheenjohtaja voi nyt miettiä, miten oman hallituksen kanssa voisi asiassa edetä fiksusti? Minusta Hallituspartnereiden kaltainen yhdistys on tässä jokaiselle pk-yrittäjälle hyvä yhteistyökumppani. Autamme asiakasyrityksiämme onnistumaan hallitushauissa nyt ja tulevaisuudessa – myös digitaalisesti kyvykkäiden hallitusten luomisessa.

Timo Nieminen

Hallitusammattilainen, ”Teräksistä digiä” – kirjan kirjoittaja
Hallituspartnerit Helsinki ry:n jäsen

#digitalisaatio #hallitus #mitsloan #hallituspartnerit #suomi