Henkilökohtaisia ajatuksia yhden yrityksen hallitustyökokemuksista

Sari Vaajanen-Ärrälä, KTM, HHJ PJ
Hallituspartnerit ry Tampere

Halusin innolla tarttua uuteen toimeen ja tehdä joustavasti hallitustyöstä juuri sellaisen, minkä koin oman yrittäjyyteni ansiosta hyväksi pitkällä tähtäimellä. Nähdä pitkälle, mutta elää hetkessä ja operatiivisestikin yrityksen tarpeiden mukaan. Rakentaa pala palalta strategisesti kaikki palikat kohdilleen.

Ajattelin kirjoittaa muutaman ajatuksen henkilökohtaisesta näkövinkkelistä kokemuksestani Triuvaren hienossa – tähänastisessa – tarinassa.

Mitä haluan nostaa esiin ja mitkä ovat tärkeitä omistamisen virstanpylväitä?

Ensinnäkin 2014 alkupotku uuteen oli yrittäjäveljesten Toni ja Timi Rantasen tahdolla rakentaa yritykselleen arvoa tuottava hallitus sekä luovuttaa puheenjohtajuus ulkopuoliselle ja riippumattomalle henkilölle. Tämä tarkoittaa hyötyinä yritykselle muun muassa:  ulkopuolinen kokemus muista yrityksistä ja toimialoista, riippumaton henkilö uskaltaa puhua suoraan asiat halki sekä toimii yhdistävänä tekijänä kaikille omistajille. Hallituspartnerit ry toimi tärkeänä välittäjänä etsimässä sopivia kandidaatteja, kun omistajat tekivät jäsenvalintaa.

Toiseksi oli tärkeää henkilöstön mukaanottaminen ja mahdollisuus omistajuuteen yhdessä vaiheessa elinkaarta.

Kolmanneksi seikaksi nostan vuonna 2018 Pikespo Invest Oy:n sijoituksen yhtiöön, mikä mahdollisti isommat resurssit, sekä samassa yhteydessä myös hallitusjäsenten kanssasijoitukset – kiitokset hyvästä yhteistyöstä hallituskollegoille Petri Antila, Jukka Marttila sekä Antti Rauhala.

Omalta kohdaltani matka oli erityinen, koska tämä oli elämäni ensimmäinen hallituksen puheenjohtajuus, jos ei lasketa itse perustettuja firmoja.

Halusin innolla tarttua uuteen toimeen ja tehdä joustavasti hallitustyöstä juuri sellaisen, minkä koin oman yrittäjyyteni ansiosta hyväksi pitkällä tähtäimellä. Nähdä pitkälle, mutta elää hetkessä ja operatiivisestikin yrityksen tarpeiden mukaan. Rakentaa pala palalta strategisesti kaikki palikat kohdilleen. Ymmärtää, että kaikkea ei saada yhdessä vuodessa valmiiksi, kun samat avainhenkilöt ovat nyrkit savessa kaikessa. Pitää yllä henkeä ja tekemisen meininkiä. Tarttua ongelmiin- ja mahdollisuuksiin. Priorisoida. Luopua epäolennaisesta.

Mikä minua itseäni inspiroi ja motivoi?

Ensinnäkin oma missioni on ”olla Sauli Niinistön kollega ja Suomella töissä”. Minun tapauksessani se tarkoittaa yrittäjien ja yritysten auttamista hallitustyön, kanssaomistajuuden, sparrauksen ja yrityskummiuden avulla. Luon omalla pienellä työpanoksellani työpaikkoja ja verotuloja Suomeen. Hienoa ja tärkeää työtä tässä tekevät Hallituspartnerit ja Yrityskummit.

Toiseksi rakastan selkeitä tavoitteita ja sytyn niistä. Hallitustyö jos mikä on juuri sellaista. Uskon, että tavoitteiden kirkkaaksi tekeminen ja yksinkertaistaminen on hirveän olennaista. Sekä niistä puhuminen. Keksin itsellenikin inspiroivia tavoitteita ja saan itseni toimimaan helposti niiden ansiosta. Olen itsemotivoituvaa sorttia. Jo lapsesta saakka olen toiminut näin. Tavoite ja tekeminen. Yksinkertaista!

Tyhjä olo syntyy, kun on saavuttanut päämääränsä ja on tavoitteettomassa tilassa. Sitä etsii itselleen uutta merkitystä, sytykettä. Mutta tällöin myös olen varuillani, sillä en halua varata aikaani väärille asioille. ”Pitää varoo mitä haluu, sen pian saa”, kuten Andy McCoy on sanonut. Elämä on rajallinen ja itselle kulloisessakin elämänvaiheessa pitää löytää olennainen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana itselle todella tärkeää on olla vapaa, riippumaton. Sekä elämän huokoisena pitäminen. Se tarkoittaa, että rajaan tekemiseni määrää ja tahtia. Tekemisen ilo ja raikkaus tulee koko ajan säilyä. Haluan valita, keiden kanssa ja minkä tavoitteen eteen teen töitä. Ja kun jotain tehdään, niin tehdään kunnolla. Muuten ollaan kuin Ellun kanat.

Kolmas minua motivoiva asia on tiimityö, kun saa tutustua erilaisiin ihmisiin, yrityksiin ja toimialoihin. On myös etuoikeus, kun saan tehdä töitä fiksujen ihmisten kanssa. Hallitustiimissä puhutaan avoimen rehellisesti niin kuin asiat ovat ja on myös yhteinen agenda, millä mennään kohti yhteistä visiota!

Kun yksi hallitustyö on päättynyt, niin suunta kohti uutta hallitusseikkailua siis!