100 HALLITUSANALYYSIÄ TAKANA

Kari Voutila, toiminnanjohtaja
Hallituspartnerit Itä-Suomi ry

”Uskallan väittää, että hallitusanalyysin suurin lisäarvo on analyysikeskustelussa, ajatusten vaihdossa, positiivisessa haastamisessa – vähän kuin ulkopuolisen, riippumattoman hallituksen jäsenen roolissa.”

Kesäkuussa 2023 minulla tuli muutamakin merkkipaalu vastaan. Pääsin toteuttamaan pitkäaikaista tavoitettani eli kouluttamaan HHJ PJ-kurssille. Tästä riemullisesta kokemuksesta ja ylipäätään HHJ:sta ehkä myöhemmin kirjoitan oma tekstinsä. Toinen merkkipaalu tuli hieman varkain. Ynnäilin loman jälkeen tekemiäni yritysten hallitusanalyysejä ja huomasin, että maaliskuussa 2021 alkaneen Hallituspartnerit Itä-Suomi ry:n toiminnanjohtajapestin aikana niitä on tullut tehtyä jo yli sadalle yritykselle Itä-Suomessa. Lienee siis aika jonkinasteiselle yhteenvedolle.

Hallituspartnerit Itä-Suomen suurin asiakasryhmä ovat perheomisteiset pk-yritykset, jotka ovat jossain murrosvaiheessa. Edessä on sukupolvenvaihdos, yrityksen myynti, voimakas kasvuvaihe, kansainvälistyminen tai markkinatilanteen tuoma muutos. Yli puolet asiakkaistamme hakee ensimmäistä ulkopuolista hallituksen jäsentä.

Käymme analyysitapaamisessa läpi yrityksen strategiaa, johtamista, hallitustyöskentelyä ja omistajastrategiaa ja arvioimme näiden kautta millaista osaamista ja mihin rooliin yritys tarvitsee osaamista hallitukseensa. Noin puolet tapaamistani yrityksistä on lähtenyt hakemaan hallituksen jäseniä Hallituspartnerien kautta.

Muutamia havaintoja matkan varrelta.

Omistajastrategiaa joko ei ole tai sitten on. Tässä on hyvin selkeä jako kahteen leiriin. Noin puolella on selkeä omistajastrategia ja omistajatahto, usein jopa kirjattu. Toisella puoliskolla asia on todella vaikea. HHJ-kursseilla usein kuultu -”hallitus ilman selkeää omistajastrategiaa on tyhjä huone” -pitää todella paikkansa.  Ehkä suurin apu, mitä olen monessa analyysitapaamisessa voinut antaa, on keskustelun avaaminen omistajien tahtotilasta.

Hallitusanalyysi muuttaa ajatuksia. Matkan aikana on ollut useampi tapaaminen, jossa yrityksen edustajat ovat kättelyssä kertoneet millaista osaamista he hakevat. Osalla mieli on muuttunut ja lopuilla kuva profiileista on vähintäänkin tarkentunut. Uskallan väittää, että hallitusanalyysin suurin lisäarvo on analyysikeskustelussa, ajatusten vaihdossa, positiivisessa haastamisessa – vähän kuin ulkopuolisen, riippumattoman hallituksen jäsenen roolissa.

Sateentekijöitä ei ole. Moni hallitustyötä aloittava yritys haluaa mukaan yhden ulkopuolisen jäsenen, joka osaa kaikkea. Hallitus on enemmän kuin jäseniensä summa ja kaksi eri profiileilla valittua hallitusosaajaa vastaa yleensä kolmea. Yksi ulkopuolinen kun voi jäädä juuri ulkopuoliseksi.

68-vuotias oli paras kesätyöntekijä. Olin hiljattain tekemässä jo yli sadatta analyysiäni eräälle kuljetusalan liikkeelle. Heidän paras kesätyöntekijänsä tänä kesänä oli 68-vuotias. Mielikuva hymyilyttää lämpimästi ja on todella hienoa, että eläköityneet ovat edelleen mukana. Mutta samalla se karusti muistuttaa, mikä on meidän suurin työvoimareservimme. Jokaisen yhtiön hallituksen agendalla tulisi olla, miten yritys menestyy rekrytoinnissa ja meidän kaikkien tulisi vaikuttaa siihen, että työperäistä maahanmuuttoa helpotettaisiin.

Itä-Suomi on täynnä hienoja yrityksiä. Mediasta on saanut kesän aikana lukea, miten kurjasti meillä Itä-Suomessa menee. Ei pidä paikkaansa. Haasteita toki on, mutta oma reilu sadan yrityksen otokseni puhuu toista kieltä. Kahdeksankymmentäluvulla rakennetun, hieman jo kuluneen peltihallin sisältä löytyy menestyviä niin koti- kuin vientimarkkinoilla toimivia yrityksiä, jotka työllistävät, käyttävät alihankintaa ja joiden tuottamilla verokertymillä hyvinvointivaltiota pidetään yllä. Näillä yrityksillä on myös voimakas sosiaalinen omatunto ja yhteiskuntavastuu. Ne pitävät valot päällä monessa pitäjässä. Itä-Suomen keskuskaupungeissa investoidaan, luodaan uutta liiketoimintaa ja kasvetaan. Kannattaa tulla katsomaan, esimerkiksi hallitustyön kautta.

Tässä työssä kokee olevansa monella tapaa etuoikeutettu. Allekirjoittaneelle on mahdollisuus oppia jokaisesta tapaamisesta uutta; niin ihmisistä, yrityksistä kuin liiketoiminnasta. Olen tavannut reilut sata hienoa yritystä, yritysten omistajia, hallituksen jäseniä ja johtajia. Keskusteluissa mennään usein myös todella henkilökohtaiselle tasolle; jaksamiseen, ilon ja surun hetkiin, unelmiin ja haaveisiin.  Iso kiitos kaikille. Matka jatkuu kohti seuraavaa satalukua.

Kari Voutila, toiminnanjohtaja
Hallituspartnerit Itä-Suomi ry

Kirjoittaja on kuopiolainen hallitusduunari, jonka päivät ja osin muutkin vuorokauden ajat täyttyvät hallitustyöhön liittyvistä askareista, joiden tavoitteena on auttaa itäsuomalaisia yrityksiä menestymään.