Takana ihmeellinen vuosi – miten koronapandemia muutti hallitustyötä?

Kari Voutila
Hallituspartnerit Itä-Suomi ry

Nyt tätä autuutta tai kurjuutta, yhtiöstä riippuen, on jatkunut jo lähes 14 kuukautta. Mikä muuttui? Opimmeko mitään?

Ensimmäinen indikaatio tuli tammikuussa 2020. Tuotannollisen yhtiön toimitusjohtaja kertoi toimittajien varoittaneen väliaikaisesta komponenttien saatavuusongelmasta. Helmikuussa komponentteja ei Euroopassa ollut.

Maaliskuun toinen päivä peruimme ison tapahtuman huhtikuulta. Neljäs päivä maaliskuuta annoimme ravintola-alan yrityksessä lomautusvaroituksen, seuraavalla viikolla lähes kaikissa yrityksissä. 12.3. oli viimeinen yritystilaisuus pitkään aikaan livenä. Kyynärpäätervehdys tuli tehtyä ensimmäistä kertaa. 16.3. täytin vuosia ja Sanna Marin kertoi Suomen siirtyneen poikkeustilaan.  WC-paperi loppui kaupoista. 18.3. Hallituspartnerit Itä-Suomen vuosikokous järjestettiin hieman improvisoiden etänä.

Alkoi loputtomalta tuntuva hallitusten kokoussarja, jossa strategiselta tasolta siirryttiin käsiohjaukseen yrittäen kaikin mahdollisin keinoin hidastaa ennen kuin yritykset törmäävät betoniseinään. Aluksi ihan perinteisesti, sitten etänä kokoustaen.

Huhtikuussa huomasin, että maailmanloppu ei tullutkaan. Kivijalkakauppa ja Mara-toimialat kärsivät – ja Mara totisesti vieläkin – , muilla tilauskanta palasi nopeasti normaalille tasolle, osalle urkeni jopa kasvu-ura. Valtiovalta tuli oikeaan aikaan ja riittävällä volyymillä apuun. Rahaa ja aikaa tuli tarjolle.

Nyt tätä autuutta tai kurjuutta, yhtiöstä riippuen, on jatkunut jo lähes 14 kuukautta. Mikä muuttui? Opimmeko mitään?

Tässä minun TOP 5-kokemustani:

  1. Kokouskäytännöt muuttuivat

Ennen matkustimme yhtä kokousta varten, nyt kaikki on etänä. Kokoukset ovat paremmin valmisteltuja, lyhyempiä ja tehokkaampia. Vuorovaikutus toimii hyvin myös etänä – etenkin jos ihmiset ovat tuttuja. Kokouksista enemmistö tulee olemaan jatkossakin etänä.

  1. Kaikkeen on syytä varautua

Kaikkeen, siis todellakin kaikkeen pitää varautua. Jokaisella hallituksella oli ennen vuotta 2020 erilaisia kriisivalmius-suunnitelmia, mutta rehellisesti sanoen en olisi osannut odottaa, että valtiovalta voi rajoittaa ravintola-alan toimintaa yli vuoden ajan yhtäjaksoisesti. Nyt osaan.

  1. Kassa on kuningas

Pandemian lyhyt oppimäärä on: Pidä yllä maksuvalmius. Kerää kaikki saatavilla olevat rahoitusinstrumentit salkkuusi silloin kun ne vielä saat. Kriisitoimialoilla tärkeintä on puolustaa kassaa. Kun valo tunnelin päässä alkaa vilkkua – eikä se ole vastaantulevan pikajunan – jäljellä ovat vain vahvan kassan haltijat.

  1. Unohda ja älä unohda pitkän ajan strategiaa

Suunnittelusykli on lyhentynyt. Eletään tässä ja nyt, vahvasti vaikuttaen tämän päivän ja huomisen tekemiseen. Rullaava kolmen kuukauden budjetti – siihen aikaikkunaan mihin voimme sopeutua. Pidetään kuitenkin iso kuva koko ajan mielessä.

  1. Mitä voimme tästä oppia?

Pandemia on ollut kaiken inhimillisen ja yrityselämän tragedian rinnalla myös iso mahdollisuus. Olemme monessa yhtiössä palanneet perustekemiseen, poistaneet rönsyt. Olemme löytäneet uusia tapoja tehdä perustekemistä, myös uusia liiketoiminta-alueita. Digitalisaatio etenkin asiakasrajapinnassa on ottanut jättiaskeleen.  Olemme monella mittarilla parempia kuin 16.3.2020.

Kaikki loppuu aikanaan – myös korona. Mielenkiintoista kuulla, mitä kokemuksia muilla partnereilla on aiheesta. Jos aihe kiinnostaa, niin järjestämme etänä yhdessä Kuopion alueen kauppakamarin kanssa Hallitusaamun 2.6.2021, jossa rinnakkain yrittäjä Ilkka Kaikuvuo, hallituspartnerit Satu Koskinen ja Jari Osmala keskustelevat aiheesta.

Kari Voutila

Kirjoittaja on hallitusammattilainen ja Hallituspartnerit Itä-Suomi ry:n toiminnanjohtaja, jonka missiona on auttaa itäsuomalaisia pk- ja startup-yrityksiä menestymään.