Kultainen Nuija -palkinto tekee hallitustyön merkitystä näkyväksi

Hallituspartnerit ry Tampere

Kultainen Nuija-kampanja palkitsee aidon hallitustyön avulla menestyneitä yrityksiä.

Tänä vuonna 20 vuotta täyttänyt Hallituspartnerit ry perustettiin koska haluttiin mahdollistaa yritysten arvonnousu välittämällä pk-yritysten hallituksiin ammattimaisia riippumattomia hallitusjäseniä. Yhdistyksen toiminnan käynnistyttyä jäsenistössä käynnistyi myös keskustelu siitä, miten voitaisiin palkita ammattimaisen, aidon hallitustyön avulla menestyneitä yrityksiä ja julkaista niiden menestystarinoita laajemmalle yleisölle sekä tehdä näkyväksi hallitustyön merkitystä yritysten menestystekijänä.

Näistä pohdinnoista sai alkunsa Kultainen Nuija -kampanja, joka toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Historian ensimmäisessä kampanjassa oli mukana 21 ehdokasta. Kampanjan innoittajana toimi omalta osaltaan myös ruotsalaisen Styrelseakademien-yhdistyksen vuosittain jakama Guldklubban-palkinto.

Kultainen Nuija -kampanjalla on ollut merkittävä rooli myös valtakunnallisen Hallituspartnerit-verkoston muodostumisessa, koska ehdokkaita on alusta alkaen kartoitettu koko Suomen alueelta.

Syksyllä 2010 perustettiin työryhmä (Kai Miesmäki, Eero Ottila ja Antero Virtanen) käynnistämään Kultainen Nuija -palkinnon jako Suomessa, ja ensimmäisen kerran palkinto jaettiin vuonna 2011.

Voittajan on ensimmäisestä kampanjasta alkaen valinnut arvovaltainen raati, jonka jäseninä on tunnettuja elinkeinoelämän ja hallitustyön asiantuntijoita. Ensimmäisessä Kultainen Nuija -palkintoraadissa olivat mukana Risto Siilasmaa, Matti Alahuhta, Hannu Leinonen, Anne Berner, Timo Salli ja ulkojäseninä HP:n edustajat Antero Virtanen (siht.) ja Eero Ottila. Sovittiin, että puheenjohtajuus on kiertävä ja Matti Alahuhta valittiin kauden 2012 puheenjohtajaksi.

Jututimme Hallituspartnerit ry:n jäsen Antero Virtasta Kultainen Nuija -kampanjan alkuvaiheista:

”Ensimmäinen kampanja ei ollut helppo. Meillä oli kova kiire ja monta vaihetta ratkaistavana. Hyvän startin mahdollisti omalta osaltaan valtakunnallisesti ilmestyvä Kauppalehti: palkinnosta piti saada valtakunnallisesti hyväksytty, tarvittiin arvovaltainen tuomaristo valitsemaan voittajaehdokas ja oli löydettävä puitteet, joissa palkinnon luovuttaminen saisi ansaitsemansa huomion. Tarvittiin myös valtakunnallista yhteistyötä, jotta saatiin kattava valtakunnallinen otos ehdokkaista. Ja tietenkin tarvittiin myös palkinto. Alustavan ideoinnin jälkeen tilasimme taiteilijalta yhden kiertopalkinnon ja pienempiä, voittajayrityksille jääviä palkintoja. Näiden lisäksi oli dokumentoitava säännöt ja ohjeistukset sekä koko kampanjan läpivienti.”

Antero Virtanen, Hallituspartnerit ry

Suunnitelmien toteutus kannatti. Vuoden 2011 jälkeen Kultainen Nuija on jaettu vuosittain järjestettävässä Kauppalehden kasvajat -tapahtumassa. Vuonna 2022 palkinto jaettiin kaikkien aikojen ensimmäisessä Hallituspaikka-tapahtumassa Tampereella. Myös tämän vuoden Hallituspaikka-tapahtumassa julkistetaan Kultainen Nuija -palkinnon voittaja sekä kaksi finalistia.
Tutustu Kultainen Nuija -palkinnon tarinaan täällä.