VIRRANTA YHTIÖT AVASI SYDÄMENSÄ HALLITUSTYÖLLE   

Kari Voutila, toiminnanjohtaja
Hallituspartnerit Itä-Suomi ry

Prosessi Hallituspartnerien kanssa oli meille helppo ja positiivinen kokemus. Saimme tukea ja positiivista haastoa omille ajatuksillemme hallituksen roolituksesta ja jäsenmäärästä sekä tukea päätöksiin koko valintaprosessin ajan.

Perheyhtiö Virranta oli vuoden 2022 alussa isojen muutosten äärellä. Yhden hengen nuohooja -toiminimestä yli kahden miljoonan euron liikevaihtoon kasvanut Siilinjärveltä toimiva ilmanvaihtoalan asiantuntijayritys oli muuttunut osakeyhtiöksi, seuraava sukupolvi oli tullut yritykseen mukaan ja yritys oli ottamassa sekä maantieteellisesti että liikevaihdollisesti isoa kasvuloikkaa. – Oli aika avata sydän hallitustyölle, kertoo yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja, nuohoojamestari Petteri Virranta.

Ajatus hallitustyön käynnistämisestä oli kytenyt yrityksessä jo pitkään, mutta lopullinen päätös syntyi keväällä 2022, kun Virranta Yhtiöt osallistui Business Centerin Leap kasvuyritys-hankkeeseen. – Kävimme läpi, pöllytimme ja rakensimme yhtiölle uuden kasvustrategian ja siinä yhteydessä ymmärsimme, että tarvitsemme kasvua rakentamaan ja tukemaan myös oikean, systemaattisesti töitä tekevän hallituksen, kertoo Petteri Virranta.

Tässä vaiheessa mukaan astui Hallituspartnerit Itä-Suomi ry ja Hallitukset töihin Pohjois-Savossa -hanke, joka toteutti yritykselle Hallitusanalyysin. – Se oli syväluotaava, reilu kahden tunnin keskustelu, jossa meidän omistajastrategiaa ja yrityksen strategiaa peilaten käytiin läpi millaista osaamista hallituksessa tulisi olla, sanoo Virranta. – Analyysi helpotti meitä jäsentämään ja hahmottamaan millaisia jäseniä meidän tulisi lähteä etsimään – ja nimenomaisesti monikossa jäseniä – ei vain yhtä riippumatonta ulkopuolista.

Tie toimivaan hallitustyöhön oli odotettua mutkattomampi

Yhteistyötä Hallituspartnerien kanssa oli luontevaa jatkaa tästä edelleen hallituksen jäsenten hakemiseen. – Halusimme ehdottomasti hakea osaamista oman kuplamme ulkopuolelta ja lähdimme etsimään kahta hallituksen jäsentä Hallituspartnerien valtakunnallisesta verkostosta. Olimme positiivisesti yllättyneitä, että puolentoista kuukauden kuluttua analyysitapaamisesta meillä oli pöydällä yhdeksän kovan luokan hakijaa. Jokainen olisi tuonut meille merkittävää lisäarvoa, toteaa Virranta.

Valinta oli lopulta osaamisen ja persoonien muodostama yhdistelmä, jossa tavoitteena oli paras mahdollinen tiimi hallitukseen toteuttamaan ja sparraamaan kasvustrategiaa, jossa yritys laajenee perinteisestä ilmanvaihtoalan asennus- ja huoltotyöstä palokatkojen asentajaksi ja automaatio-osaajaksi sekä maantieteellisesti Kuopion alueelta Etelä-Suomeen. Hallituksen kokoonpanoksi muodostui puheenjohtaja Petteri Virranta, seuraavan sukupolven yrittäjät sisarukset Heidi ja Sami Virranta jäseninä sekä riippumattomina jäseninä partnerit Tuomo Kalliomäki ja Eva Wathen. – Valinnassa painottuivat paitsi persoonat, niin osaaminen kasvussa ja myynnissä, perheyrityksen arvojen ja kontekstin tuntemus, kertovat Heidi ja Sami Virranta.

Hallitustyö käynnistyi syksyllä 2022 ja anti yritykselle on parantunut kokous kokoukselta. – Olemme saaneet tukea, sparrausta ja positiivista painetta tehdä ja dokumentoida asioita koko ajan paremmin. Hallitustyö teettää töitä toimivalle johdolle, mutta antaa monin verroin takaisin, toteavat Virrannat. – Prosessi Hallituspartnerien kanssa oli meille helppo ja positiivinen kokemus. Saimme tukea ja positiivista haastoa omille ajatuksillemme hallituksen roolituksesta ja jäsenmäärästä sekä tukea päätöksiin koko valintaprosessin ajan.

-Hallitustyön käynnistäminen perheyrityksessä vaatii rohkeutta, sanoo Petteri Virranta. – Olen ollut yrittäjä yli 30 vuotta ja en olisi tässä, jos en olisi avannut sydäntäni yrittämiselle. Samaa ajattelua haluan jatkaa hallitustyömme suhteen. Avaan sydämeni myös sille.

 

Kari Voutila

Kirjoittaja on hallitusduunari Kuopiosta, Hallituspartnerit Itä-Suomi ry:n toiminnanjohtaja ja Hallitukset töihin Pohjois-Savossa-hankkeen projektipäällikkö sekä Petteri Virrannan HHJ-kurssitoveri keväältä 2013.