”Oikeat ihmiset oikeissa paikoissa”


Hallituksen merkitys pk-yrityksen toiminnalle liittyy sekä yrityksen että yrittäjän sparraamiseen, Wille Viittanen toteaa. Omistaja-toimitusjohtajana minulla on velvollisuuden lisäksi oikeus avata ja ”vatkata” luottamuksellisesti yrityksen asioita hallituksen kanssa ja olla varma, että saan käyttööni sen osaamisen ja lisäarvon. Se on kova juttu! Ja vapauttaa perhe- ja ystäväpiirin korvat.

”Oikeat ihmiset
oikeissa paikoissa”

sanoo Wiitta Oy:n toimitusjohtaja Wille Viittanen menestyksen lähtökohdista ja nostaa hattua liikkeenjohdon konsultti Sakari Oikariselle, joka alun perin 6 vuotta sitten ehdotti riippumattoman jäsenen ottamista hallitukseen, ja Hallituspartnerit Helsingin partneri Pekka Vartiaiselle, joka oli sellainen ensimmäiset 35 kokousta!

Hallituksen merkitys pk-yrityksen toiminnalle liittyy sekä yrityksen että yrittäjän sparraamiseen, Wille jatkaa. Omistaja-toimitusjohtajana minulla on velvollisuuden lisäksi oikeus avata ja ”vatkata” luottamuksellisesti yrityksen asioita hallituksen kanssa ja olla varma, että saan käyttööni sen osaamisen ja lisäarvon. Se on kova juttu! Ja vapauttaa perhe- ja ystäväpiirin korvat.

Kysymykseen millaisia ihmisiä hallitukseen pitää valita, Wille vastaa, että aktiivisia, eteenpäin pyrkiviä ja rajattomasti ajattelevia. Iällä tai sukupuolella ei hänen mukaansa sinänsä ole merkitystä, mutta vanhaa painolastia ja liiallista tyytyväisyyden tilaa tulee karttaa! Riippumaton jäsen on ammattimainen, kun hän ymmärtää, että yrityksen puolella ollaan niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina. Sellainen hallitus saa miettimään vielä kerran omaa päätöksentekoa ja tuottaa kilpailuetua niin rahoitusneuvotteluihin kuin tarjouskilpailuihinkin.

Hallitusjäsenyyttä ei kuitenkaan pidä ajatella ikuisena. Ei puolin eikä toisin. Yrityksen elinkaaren eri vaiheissa tarvitaan erilaisia osaamisia ja toisinaan myös erilaisia ihmisiä. Emeritukset ja emeritat voivat sitten kiinnostuneena seurata kehitystä.

Hallitustyössä, niin kuin monessa muussakin tekemisessä, pätee se, että rutiinit vapauttavat luovuuden. Kun määrämittaiset tehdään pois alta, voidaan muuten toimia miten parhaiten tuloksiin päästään.

Wiitta Oy:n menestyksessä päätöksellä panostaa hallitustyöhön ja ottaa riippumaton jäsen on ollut iso rooli. Samaa Wille Viittanen suosittaa muillekin. Päätös on aina yrittäjän, mutta liikaa ei kannata miettiä, vaan rohkeasti kokeilla! Avoimuutta ja halua sitoutua kehittämiseen tarvitaan kyllä.

 

Wiitta Oy pähkinänkuoressa

  • Monipuolinen muoviosien sopimusvalmistaja sekä maailmanluokan putkiyhteiden tuottaja.
  • perustettiin vuonna 1972 Saarijärvellä, toimii Heinolan Hevossaaressa
  • Henkilökuntaa noin 30 henkilöä
  • Sai laatujärjestelmälleen ISO 9001:2015 –sertifikaatin 2015, yhtenä ensimmäisenä koko maassa
  • Tulos lähes tuplaantunut 3 vuodessa (2015 => 2018)