Oivaltava hallitus – menestyvä yritys 

Arto Maijala, puheenjohtaja
Hallituspartnerit Keski-Suomi ry
Iris Mäkinen, toimitusjohtaja
Keurusselkä Hotels Oy

Hallituspartnereiden kautta löytynyt hallituksen jäsen on tuonut meille mukanaan valtavasti uutta osaamista ja sparrausta. Olen todella tyytyväinen ja innoissaan mitä tuleva tuo, kertoo Iris Mäkinen.

Keurusselkä Hotels Oy:n omistaja-toimitusjohtaja Iris Mäkinen lähti hakemaan keväällä vauhtia yritystoimintaan uudistamalla yrityksen hallitustyöskentelyä.

  • Minulla on ollut pitkään ajatus, että joku päivä haluan lähteä kehittämään hallituksemme toimintaa ja nyt olimme keväällä siinä pisteessä, enkä voisi enää tyytyväisempi olla, iloitsee yrittäjä.

Kun Keurusselkä Hotels perustettiin reilu vuosi sitten kesäkuussa, oli yrittäjälle alusta saakka selvää, että hän haluaa yrityksen toiminnan tueksi vahvan ja hyvin toimivan hallituksen. Kaikkea ei tehdä enää yksin, vaan nyt lähdetään hakemaan ammattilaisia toiminnan tueksi, oli Iristä eteenpäin vielä ajatus.

  • Yhteistyömme käynnistyi Arton kanssa HHJ-kurssilla, missä Arto oli kurssin puheenjohtajana. Prosessi lähti Hallituspartnereiden kanssa heti rivakasti käyntiin. Kävimme Arton kanssa läpi yrityksen menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Teimme syväanalyysin ja kartoitimme laajan ydinsanalistan avulla läpi, millaista asiantuntijuutta ja osaamista yrityksemme hallitukseen tarvitaan, Iris muistelee.
  • Ydinsanojen / osaamisen lisäksi mietimme tietysti myös sopivaa persoonaa. Lopuksi yrittäjälle esiteltiin muutama potentiaalinen asiantuntija, joista valita. Valintakierroksia tehdään, kunnes sopiva ammattilainen löytyy, Arto täsmentää.

Hallituspalkkioita ja kahvinjuontia? 

Tekeekö ne muuta kuin nostavat hallituspalkkiot ja juovat kahvia? Näin moni miettii hallituksen jäsenistä. Oikealla tavalla toimiva ja osaava hallitustyöskentely on yrityksen kehittymisen ja jatkuvuuden kannalta erittäin tärkeää. Hallituksen tulee koko ajan arvioida yrityksen toimintaa suhteessa omistajien, asiakkaiden ja sidosryhmien tarpeisiin ja nähdä ennakoivasti, mihin suuntaan yritystä kehitetään. Avainasemassa ovat ammattitaitoiset ja sitoutuneet hallituksen jäsenet.

  • Hallituspartnereiden kautta tulevasta hallitustyön ammattilaisesta puhuttaessa puhutaan aina ulkopuolisesta ja riippumattomasta hallituksen jäsenestä. Henkilö ei ole hallituksessa aloittaessaan yrityksessä palkallisessa työssä, eikä omista yrityksen osakkeita. Hallituspartnereiden kautta tullut hallituksenjäsen on yrittäjän aito kumppani, joka pystyy auttamaan yritystä hallitustyöskentelyn kautta erittäin laajasti, Arto kertoo.
  • Arto toimitti minulle muutamia erittäin hyviä vaihtoehtoja, joista valitsimme yhden. Tapasimme kerran livenä ja sitten valintamme oli aivan päivän selvää, Iris iloitsi.

Yhteistyön alku miellyttävä yllätys

Ensimmäinen kokous valitun jäsenen kanssa oli lupaava. Hallituksessa lähti liikkeelle erittäin hyviä keskusteluja ja strategista ajattelua. Yrittäjän yllätti se, millä intensiteetillä valittu henkilö paneutui tehtäväänsä ja kuinka syvälle hän oli tutustunut yrityksen toimintaan.

  • Käsittämätöntä, miten riippumaton henkilö voikin olla näin kiinnostunut meistä, jatkaa Iris.
  • Luonnollisesti hallitustyöskentelyn kehittäminen vaatii minulta jatkossakin paljon, mutta yrityksen tulevaisuutta ajatellen tämä oli ainoa oikea ratkaisu ja koko yhtiön parhaaksi, Iris kiteyttää.
  • Keurusselkä Hotels Oy:ssä yhteistyö Hallituspartnerit Keski-Suomen kanssa nähdään investointina tulevaan, Iris toteaa.

Keski-Suomen Yrittäjät julkaisi syyskuun lehdessään artikkelin, missä haasteltiin Arto Maijalaa ja Keurusselkä Hotels Oy:n omistaja-toimitusjohtajaa Iris Mäkistä.

Lehtiartikkelin on kirjoittanut Katja Hyytiälä.