Asiantunteva hallitus on toimitusjohtajan paras tuki

Riikka Järvinen
Piiloset (Oy Finnsusp Ab)

”Ulkopuolisista jäsenistä koostuva asiantunteva hallitus on parasta, mitä toimitusjohtaja voi tuekseen saada.”
Piilosetin toimitusjohtaja, osakas ja hallituksen jäsen Riikka Järvinen haastattelussa, joka toteutui etänä koronan keskellä.

Piilosetin toimitusjohtaja, osakas ja hallituksen jäsen Riikka Järvinen haastattelussa, joka toteutui etänä koronan keskellä.

Piiloset (Oy Finnsusp Ab) on vuonna 1978 perustettu perheyritys, ainoa suomalainen yksilöllisten silmälasilinssien, piilolasinesteiden ja kuivien silmien hoitonesteiden ja -tuotteiden valmistaja. Viimeisen 20 vuoden aikana Piiloset on muuttunut vientiyritykseksi, jonka liikevaihdosta yli puolet tulee kotimaan rajojen ulkopuolelta. Vientiin menee etenkin piilolinssinesteitä ja kuivasilmätuotteita.

Miten idea hallituksen uusien jäsenten hankkimiseen syntyi?

Teimme perheyrityksellemme Piilosetille muutamia vuosia sitten uuden liiketoimintasuunnitelman, jossa tähdätään merkittävään kansainväliseen kasvuun. Ulkopuolisista ammattilaisista koostuva hallitus haluttiin yritykseen mukaan tuomaan laajaa osaamista erityisesti kansainvälistymiseen Medical Device -tuotteiden alalla, viemään eteenpäin uutta strategiaa sekä kehittämään yritystä meille tärkeiden arvojen pohjalta.

Tutustuin Turun Hallituspartnerien toimintaan ollessani muutamia vuosia sitten HHJ-koulutuksessa Turun Kauppakamarissa. Lisäksi tuttavani suositteli lämpimästi ottamaan yhteyttä Turun Hallituspartnereihin uusien hallitusjäsenten etsintään liittyen.

Pian ensimmäisen yhteydenoton jälkeen istuimme Hallituspartnerit Turku ry:n edustajien sekä yrityksemme perustajan ja nykyisen hallituksen puheenjohtaja Olavi Niemisen kanssa alas.

Kävimme läpi hallituksen jäsenille suunnittelemiamme profiileja ja yhtiön strategiaa, arvoja ja tulevaisuuden haasteita.

Tämän jälkeen nopealla aikataululla Hallituspartnerit esittelivät meille muutamia potentiaalisia kandidaatteja, joista osan tapasimme ja haastattelimme.

Näiden haastattelujen sekä apunamme olleiden Hallituspartnereiden edustajien kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen valitsimme suositelluista kaksi uutta jäsentä hallitukseemme.

Kolmannen ulkopuolisen jäsenen löysimme samaan aikaan omien verkostojemme kautta.

Tavoittelimme ja saimme vahvaa lääke- ja bioalan liikkeenjohdollista ja tuotannollista kokemusta, kansainvälisen liiketoiminnan verkostojen tuntemusta terveysteknologian ja terveydenhuollon alalta sekä kehittyvän verkkokaupan ja globaalin myynnin hallitustasoista tuntemusta.

Miten prosessi mielestäsi sujui?

Prosessi meni kaiken kaikkiaan nopeasti ja erittäin ammattimaisesti. Hallituspartnereiden asiantuntijat löysivät meille yrityksemme arvoihin ja tulevaisuuden tavoitteisiin sopivat kokeneet henkilöt.

Miten ulkopuoliset hallitusammattilaiset ovat muuttaneet hallituksenne työskentelyä?

Hallituksen työskentely on muuttunut paljon. Aiemmin perheyrityksen hallitus koostui perheenjäsenistä, joten ulkopuolisten hallitusjäsenten myötä hallitustoiminnasta on tullut säännöllistä, hyvien hallintotapojen mukaista ja asioiden kehittämiseen on tartuttu rohkealla otteella.

Toimitusjohtajana henkilökohtaisesti olen saanut uudelta hallitukselta paljon tukea ja vinkkejä yrityksen strategian mukaisiin toimintoihin sekä myös käytännön asioihin.

Mikä on ollut tähän mennessä uuden hallituksenne paras saavutus?

Uusi hallitus on ollut toiminnassa nyt reilun vuoden verran. Tänä aikana on mm. kehitetty talousraportointia ja kirkastettu tulevaisuuden strategiaa sekä tehty merkittäviä päätöksiä.

Suosittelisitko hallitusammattilaisen rekrytointia yrittäjäkollegoillesi?

Ehdottomasti. Ulkopuolisista jäsenistä koostuva asiantunteva hallitus on parasta, mitä toimitusjohtaja voi tuekseen saada.

 

Artikkelikuvassa Piiloset / Oy Finnsusp Ab:n toimitusjohtaja Riikka Järvinen ja hallituksen puheenjohtaja Olavi Nieminen.