Massatuotteiden valmistajasta laitetoimittajaksi – Serres Oy:n menestystarinan seuraava vaihe on parhaillaan tekeillä


Serres on käynyt läpi historiansa merkittävintä strategista muutosta noin 5 vuoden ajan. Sairaalaympäristöihin tarkoitettujen kertakäyttötuotteiden massavalmistuksesta ja markkinoinnista ollaan siirtymässä laitetoimittajaksi.

Oikeastaan uuteen liiketoimintaan on jo siirrytty: ensimmäiset laitetoimitukset toteutettiin vuoden 2019 lopulla.

Koko liiketoimintalogiikka muuttuu

Liiketoimintamallin muutos ei ole Serreksen ensimmäinen, mutta se on ehdottomasti suurin tähän mennessä. On suunniteltava täysin uudet tavat niin asiakkaiden kuin yrityksen tarpeiden täyttämiseksi. Muutos haastaa yrityksen kauttaaltaan ja koskettaa kaikkia organisaatiotasoja – niin hankintaa, valmistusta, myyntiä kuin markkinointia. Yrityksen ulkopuoliset jakelijat täydentyvät toimintamallilla, jossa yrityksen oma henkilöstö tukee niiden laitemyyntiä eri maissa. Tällä hetkellä omaa toimintaa on viidessä maassa, jakelijoita on melkein viidessäkymmenessä.

Onneakin on ollut matkassa

Serres Groupin hallituksen puheenjohtaja Kimmo Jyllilä toteaa, että jonneakin kannattaa hyödyntää ja siteeraa golf-pelaaja Arnold Palmeria: ”En minä hyvästä onnesta mitään tiedä. Tiedän vain sen, että mitä enemmän harjoittelen, sitä enemmän onnea minulla on!”

–  Nähdäkseni menestys, vaikkapa yrityksen kasvu, alkaa voimakkaasta tahtotilasta, jonka taustalla voi olla vahva yrittäjä tai joku muu voimakas tekijä.

Serresin menestyksen ponnahduslautana on ennen muuta systemaattinen strategiatyö, rohkeus ja realismi.

– Tavoitteet on uskallettava asettaa riittävän kauas ja riittävän korkealle, ja niiden saavuttamiseen on uskallettava panostaa riittävästi. On kuitenkin pidettävä jalat maassa ja tunnistettava rehellisesti missä ei olla hyviä.

Hyvääkin nykytilaa kannattaa parantaa

Kimmo Jyllilän mukaan vain tahto kehittyä ja tulla yhä paremmaksi vie eteenpäin.

– Yleensä vain yksi yritys, se suurin, voi menestyä hyvin taloudellisesti omalla markkinallaan. Sijoilla 2 ja 3 sijoittuvien yritysten voidaan sanoa menestyvän mukavasti. Siitä seuraavat yritykset menestyvät jo selvästi huonommin. Serrekselläkin on tarvittu jatkuvaa itsensä haastamista laajennettaessa toimintaa yrityksen kotiseudulta Pohjanmaalta kohti Suomen eteläosia ja siitä maailmalle. Tavoitteiden saavuttaminen on edellyttänyt jatkuvaa itsensä haastamista.

Matka kohti tavoitteita on sisältänyt paljon muutoksia, joista yhtenä merkittävänä sukupolven vaihdos. Sekä yrityksen operatiiviseen toimintaan että hallitustyöhön on rekrytoitu osaavaa henkilöstöä tavoitteiden mukaan.

–  Yrityksen hallituksen pitää toimia johdon tukena, jotta myös vaikeiden päätösten tekeminen onnistuu.

 

Yhdessä tekemistä

Serreksen hallitus ei osallistu yrityksen operatiiviseen toimintaan ja toimii siinä mielessä ikään kuin omalla tontillaan.

– Ennen muuta hallitukselta odotetaan vahvaa roolia strategiatyössä ja johdon tukena. Meillä on johtoajatuksena, että kaikki tekevät yhdessä, ”me teemme”. Hallituksella on draivi ja tahto saada yritys menestymään yhdessä johdon kanssa.

Serreksen hallituksen jäsenet pitävät yhteyttä myös säännöllisten kokousten ulkopuolella sparraten toisiaan ja hyödyntäen jäsenten asiantuntemusta.

– Hallitustyön on oltava dynaamista – joustettava tilanteiden ja tavoitteiden mukaan. Painotukset vaihtelevat. Myös hallituksen roolin ja kokoonpanon pitää perustua paitsi tämän hetken myös tulevaisuuden tarpeisiin.

 

Serres on kirurgisten nesteiden käsittelyn edelläkävijä ja on suurin sairaalakäyttöön tarkoitettujen imujärjestelmien valmistaja Euroopassa. Tuotteita käytetäänkin maailmalaajuisesti joka päivä yli 60 000 leikkauksessa. Serres on perustettu vuonna 1973 ja voitti Hallituspartnerien myöntämän Kultaisen Nuijan vuonna 2014.

www.serres.com

 

Ilmianna ehdokkaasi Kultaisen Nuijan saajaksi 10. maaliskuuta mennessä!

Hallituksen pitkäjännitteinen työ yrityksen menestyksen rakentajana ansaitsee oman tunnustuksensa. Tästä syystä Hallituspartnerit palkitsee jo kymmenettä kertaa Kultainen Nuija -palkinnolla hallituksen, joka on esimerkillisellä tavalla ollut edesauttamassa yrityksen menestystä.

Onko tiedossasi pk-yritys, joka on hyvän hallitustyöskentelyn avulla nostanut merkittävästi yrityksen arvoa? Vuoden 2020 Kultaisen Nuijan ehdokkaita haetaan parhaillaan. Kerro hyviä ehdotuksia palkinnon saajaksi Hallituspartnereiden nettisivulla

Voittaja julkaistaan Hallituspaikka 2020 -messutapahtuman yhteydessä 27. toukokuuta.